Afbeelding
Foto door form PxHere

Wanneer schakel je een incassobureau in?

15 juli 2021 om 15:32 Partnercontent

Als je een eigen onderneming hebt, hoop je dat je er nooit mee in aanraking hoeft te komen. Een incassobureau kan echter wel een goede hulp bieden op momenten dat je het echt nodig hebt. Ondanks dat ze niet dezelfde rechten hebben als deurwaarders, is hun hulp vaak al genoeg om te krijgen waar je recht op hebt.

Als ondernemer is het dus wel belangrijk om te weten wat een incassobureau doet en hoe een incassobureau je kan helpen in tijden van nood. Dat is dan ook precies wat je in dit artikel gaat lezen. Van de werkzaamheden van een incassobureau tot de verschillen tussen incassobureaus en deurwaarders, aan het eind weet je precies wat een incassobureau voor je kan doen.

Wat is een incassobureau?

Als je het woord incasso hoort, denk je misschien al aan incasseren. Een incassobureau is dan ook een onderneming die bedragen, voor je, probeert te incasseren. Ik zeg erbij probeert, omdat een incassobureau geen speciale bevoegdheden heeft. 

Een incassobureau is een onderneming zoals anderen. Enkel probeert deze onderneming, zoals incassobureau Amstelveen, je te helpen als je nog geld krijgt van klanten. Je hebt dus niet te maken met een bedrijf van de overheid of een instantie, maar met een geheel opzichzelfstaand bedrijf van een eigen ondernemer. Je betaalt dus ook een bepaalde prijs voor de prestatie die het incassobureau biedt.

Wat doet een incassobureau?

Zoals je dus al een beetje kan lezen probeert een incassobureau bedragen, die schuldeisers nog moeten ontvangen, te vorderen van schuldenaren. Als je dus een klant hebt die zijn facturen nog niet heeft betaald, kan je na een bepaalde tijd een incassobureau inschakelen die dan probeert te zorgen dat je je geld krijgt. Maar hier moet je wel eerst wat voor doen.

Hoewel je het niet vaak zal tegenkomen, is het wel degelijk een groot probleem. Je biedt een dienst of product aan en vervolgens krijg je niet je verdiende geld. Dat is heel zuur, zeker als het om grote bedragen gaat. Maar ook kleine bedragen proberen incassobureaus terug te vragen. Je moet alleen wel eerst de juiste procedure volgen.

Procedure voor het inschakelen van een incassobureau

Als je een ondernemer bent, moet je verschillende regels volgen. Zo ook als je een incassobureau wilt inschakelen. Het is namelijk niet zo, dat je na één dag te laat betalen, al een incassobureau naar je klanten kunt sturen. En dat wil je uiteraard ook niet.

Voor je een incassobureau kunt inschakelen, dien je de schuldenaar minimaal één betalingsherinnering te sturen. Hierbij krijgt de schuldenaar 14 dagen de tijd om alsnog de rekening te betalen. Je moet je uiteraard wel afvragen of je wel recht hebt op het geld, want anders helpt een incassobureau uiteraard ook niet.

Schuldenaren kunnen het oneens zijn met de rekening en alsnog bepalen om niet te betalen. Als de 14 dagen voorbij zijn kun je een incassobureau inschakelen. De schuldenaar dient nu niet alleen de rekening te betalen, maar ook de incassobureau kosten.

Als de schuldenaar alsnog niet betaald, ondanks de hulp van het incassobureau, kun je naar een deurwaarder of rechter stappen. Een deurwaarder kan spullen uit het persoonlijk huis van de schuldenaar vorderen waarna deze geveild worden. Het geld wat dan opgehaald wordt, is het geld wat gebruikt wordt om je rekening mee te betalen. Een rechter kan bepalen of de schuldenaar tevens een boete moet betalen of alleen de kosten van de rekening en het incassobureau moet betalen. Uiteraard zitten ook hier kosten aan verbonden.

Verschillen tussen incassobureau en deurwaarder

Tussen een deurwaarder en een incassobureau liggen grote verschillen. Een incassobureau kan 9 van de 10 keer het geld terugvorderen waar je recht op hebt. Een incassobureau heeft geen wettelijke status. Dit betekent dat in het geval van beslaglegging er moet worden samengewerkt met een partij die dit wel heeft. Veel incassobureaus werken nauw samen met deurwaarders en advocaten, waardoor je hier als klant niets van merkt en de gehele procedure kunt voortzetten bij een incassobureau.

Een deurwaarder heeft deze status wel. Je mag ook niet zomaar een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder mag persoonlijke spullen, loon of een bankrekening vorderen om op die manier de schuldenaar, de schuld te laten betalen. Een deurwaarder heeft dan ook altijd resultaat omdat hij meer mag doen. Dit is dan ook een logische stap om te nemen als een incassobureau niet geslaagd is in het laten betalen van de schuld.

De logische volgorde die veel ondernemers volgen als ze te maken hebben met een wanbetaler, is in eerste instantie zelf contact zoeken met de wanbetaler. Als je dit eenmaal een aantal keer hebt gedaan is de volgende stap een incassobureau inschakelen. Werkt dat nog niet? Dan is de deurwaarder een volgende stap. Wees altijd beleefd en zorg dat de schuldenaar weet, dat er nog een bepaald bedrag open staat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie