Afbeelding
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Wat komt er kijken bij het afsluiten van een zorgverzekering?

8 november 2022 om 08:38 Partnercontent

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Op die manier hebben we de gezondheidszorg geregeld in dit land. De personen die te weinig verdienen om de verzekering te betalen, krijgen hier toeslag voor. Anderen betalen dit uit hun eigen zak en dragen hiermee bij aan het systeem. 

Het afsluiten van een zorgverzekering hoeft niet moeilijk te zijn. Wel is het belangrijk om de juiste zorgverzekering voor jouw situatie te kiezen. Verschillende verzekeringen verschillen van voorwaarden en kunnen dus voordelig of juist nadelig zijn. Om een zorgverzekering af te sluiten, doorloop je verschillende stappen. 

Bepaal wat je nodig hebt

Allereerst bepaal je wat jij nodig hebt bij een zorgverzekering. Zijn er bepaalde hulpmiddelen, medicijnen of behandelingen waar je regelmatig gebruik van maakt, dan is het fijn als deze door de verzekeraar vergoed worden. Natuurlijk kan je niet met alle zorgkosten rekening houden. Je weet van tevoren immers niet wat er allemaal gaat gebeuren. Op basis van wat je nu weet maak je de beste beslissing voor jou. Denk hier goed over na, want overstappen van zorgverzekering neemt tijd en moeite in beslag. 

Kies jouw eigen risico

Daarna kies je jouw eigen risico. In Nederland is het laagste eigen risico op dit moment €385,00. Dit is het bedrag wat je eerst zelf betaald aan zorgmiddelen. Pas als je dit bedrag betaald hebt in een jaar gaat de zorgverzekeraar de overige kosten vergoeden. Dit geldt niet voor alle behandelingen en medicijnen, dus ga dit altijd goed na.

Je kan er ook voor kiezen om een hoger eigen risico te betalen. Veel mensen die vrijwel nooit een vergoeding nodig hebben kiezen hiervoor. Het voordeel hiervan is dat je minder voor de verzekering hoeft te betalen. Hoe hoger jouw eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Heb je echter wel medische zorg nodig, dan betaal je een hoger bedrag zelf. 

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen 

Weet je een beetje naar wat voor verzekering je zoekt, ga dan aan de slag met Zorgkiezer.nl voor een andere zorgverzekering. Zo zie je hoe de verzekeringen van elkaar verschillen en welke het meest voordelig is voor jouw situatie. Zorgverzekeringen verschillen in het aanbod dat ze hebben, maar ook in de maandelijkse premies. Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen de verzekeringen. Zo betaal je niet te veel voor jouw verzekering, maar weet je wel dat je de juiste zaken vergoed krijgt wanneer dat nodig is.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie