Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Hybride werken: de nieuwe norm voor moderne bedrijven

14 februari 2023 om 15:17 Partnercontent

Het is wel duidelijk dat in de afgelopen jaren de manier van werken aan het veranderen is. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar manieren om hun werknemers meer flexibiliteit en vrijheid te bieden. Dit is waar het hybride werken om de hoek komt kijken. Dit biedt namelijk de mogelijkheid om zowel op kantoor als thuis te kunnen werken.

Flexibiliteit en vrijheid voor werknemers

Hybride werken biedt werknemers de flexibiliteit om op een manier te werken die het beste bij hen past. Sommige mensen functioneren beter op kantoor en hebben het nodig om in een formele omgeving te werken, terwijl anderen liever thuis werken omdat ze daar meer geconcentreerd kunnen zijn. Hybride werken biedt beide opties, zodat werknemers kunnen kiezen wat het beste bij hen past. Natuurlijk alles wel in goed overleg met de werkgever en eventuele naaste collega’s natuurlijk.

Wat men vooral merkt is dat werknemers die hybride (kunnen) werken ook hun werk-privébalans kunnen verbeteren. Juist omdat ze hun eigen agenda beheren en thuis aan de slag gaan, kunnen ze bijvoorbeeld de tijd die ze normaal gesproken zouden spenderen aan het reizen naar het kantoor, besteden aan het naar school brengen van de kinderen of nog even een rondje hardlopen. Dit alles kan helpen om stress te verminderen en het welzijn te verbeteren.

Verhoogde productiviteit

Hybride werken kan ook de productiviteit van werknemers verhogen. Veel mensen vinden het gemakkelijker om thuis te werken, omdat ze daar minder afgeleid worden. Dit betekent dat ze meer gedaan kunnen krijgen in minder tijd en dus efficiënter kunnen werken. Wel is het van belang dat er een goede planning wordt gemaakt en dat tijdens de afgesproken uren ook echt wordt gewerkt. Dat rondje hardlopen moet dus wel in de pauze gebeuren en niet tijdens het 10-uur-overleg.

Werknemers hebben gelukkig de mogelijkheid om samen te kunnen werken en te communiceren via verschillende digitale platformen. Dit bevordert de samenwerking, omdat ze toch nog steeds verbonden zijn met elkaar, ongeacht waar ze zich bevinden.

Vaste kantoordagen

Het is wel handig om vaste kantoordagen per week (of misschien wel per maand) af te spreken. Zeker als je met andere collega’s te maken hebt is het fijn om hier afspraken over te maken. Die baan in Amsterdam is voor mensen die in Amstelveen wonen natuurlijk gemakkelijk te bereizen, maar het kan zomaar zo zijn dat er ook collega’s zijn die van een stukje verder moeten komen. Het is dan wel lastig als je geen goede afspraken maakt over de dagen waarop er fysiek moet worden vergadert, in plaats van online. De kans dat men dan voor niks in de auto stapt is dan groot en dat komt het onderlinge contact niet ten goede. Zorg dus altijd voor een heldere communicatie.

Diversiteit en inclusiviteit


Hybride werken kan ook zeker bijdragen aan de diversiteit en inclusiviteit binnen de werkomgeving. Bedrijven kunnen namelijk werknemers vanuit diverse locaties werven, waaronder ook uit de minder stedelijke gebieden. Dit kan helpen om de pool van beschikbare talenten te vergroten en het kan ook bijdragen aan de culturele verscheidenheid binnen het bedrijf.

Uitdagingen en aanbevelingen

Hybride werken is niet helemaal zonder uitdagingen. Het is belangrijk om de juiste tools en technologieën te implementeren om de communicatie en samenwerking tussen werknemers tot stand te brengen. Bovendien moeten bedrijven ook duidelijke richtlijnen en beleid opstellen om ervoor te zorgen dat alle werknemers op dezelfde manier werken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie