De PvdA pleit ervoor dat de focus van de duurzaamheidssubsidies voor onder meer plaatsing van zonnepanelen gaat liggen op lage en middeninkomens.
De PvdA pleit ervoor dat de focus van de duurzaamheidssubsidies voor onder meer plaatsing van zonnepanelen gaat liggen op lage en middeninkomens. Pixabay

PvdA Amstelveen: ‘Duurzaamheidssubsidies moeten vaker naar lage inkomens’

5 januari 2023 om 10:34 Duurzaamheid

AMSTELVEEN PvdA Amstelveen stelt deze week kritische vragen met betrekking tot de uitgaven van de gemeente op het gebied van duurzaamheid. De partij vreest dat maatregelen om de energierekening naar beneden te brengen, zoals subsidies voor verduurzaming, vooral de rijkere voorlopers in de energietransitie bereiken en niet de achterhoede van huishoudens in energiearmoede. De PvdA pleit ervoor dat de focus van de duurzaamheidssubsidies gaat liggen op lage en middeninkomens. ‘In deze tijden van energie-armoede en inflatie is het belangrijk dat het geld goed wordt besteed,’ stelt de partij.

Verduurzaming van een woning vraagt soms om flinke investeringen. De PvdA wijst erop dat mensen met een laag of midden inkomen niet altijd deze ’eigen voorinvestering’ kunnen betalen. ‘Het wordt een vicieuze cirkel waar men niet uitkomt: met enerzijds dure stookkosten en anderszijds geen geld om de energierekening naar beneden te halen. Mensen helpen uit deze vicieuze cirkel te komen is zowel goed voor het klimaat als voor de portemonnee voor de mensen die het ’t beste kunnen gebruiken,’ stelt de partij.

De PvdA vindt het belangrijk om duurzaamheid te bevorderen en energieverspilling tegen te gaan. ‘Daarbij vinden we het goed om mensen die het kunnen betalen te stimuleren meer op het gebied van duurzaamheid en het klimaat te doen, maar het belangrijkste vindt de PvdA dat ook de lage inkomens hieraan mee kunnen doen. De sterkste schouders zouden de zwaarste lasten moeten dragen, ook met betrekking tot duurzaamheid. Het zou een gemiste kans zijn als vooral de rijkere voorlopers in de energietransitie bereikt worden in het Amstelveense gemeentebeleid.’

Uit een recent onderzoek van de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen blijkt dat veel gemeenten moeite hebben met het in kaart brengen van de problematiek. Rosalie Bouwman van de PvdA vraagt daarom aan het college of in Amstelveen bekend is welke huishoudens, straten of wijken het hardst zijn getroffen en in hoeverre er rekening wordt gehouden met de inkomensverschillen in het huidige duurzaamheidsbeleid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie