Plaatsing van radiatorfolie is een van de tips om te besparen op de energiekosten.
Plaatsing van radiatorfolie is een van de tips om te besparen op de energiekosten. Gemeente Amstelveen

Amstelveen ondersteunt inwoners met laag inkomen en stijgende energiekosten

10 juni 2022 om 11:00 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft een plan voor aanpak van de energiearmoede in Amstelveen vastgesteld. Hierin staan maatregelen om inwoners die hiermee geconfronteerd worden te ondersteunen. Er is sprake van energiearmoede als een huishouden een laag inkomen heeft en een hoge energierekening vaak in combinatie met een energie-onzuinige (huur)woning. 

Het college wil deze inwoners helpen met een samenhangende aanpak, verdeeld over drie sporen. Een onderdeel is inkomensondersteuning. Daaronder valt de eenmalige energietoeslag van 800 euro en de nog uit te werken regeling voor energiezuinige huishoudelijke apparaten. Een ander onderdeel is energiebesparing in de woning, waaronder ook de prestatieafspraken met woningcorporaties vallen. Tot slot worden tips gegeven voor energiebesparing op inwonersniveau. Hier bijwerkt de gemeente samen met de welzijnsorganisatie Participe, Stichting Belklus, de gratis energiecoaches en het Energieloket Amstelveen, die onder andere energiewebinars geeft.

VEEL INWONERS BEZORGD “Veel inwoners zijn bezorgd over hun energierekening. De afgelopen maanden zijn de energieprijzen sterk gestegen en naar verwachting blijft dat voorlopig nog zo. Veelhuishoudens krijgen daardoor te maken met een hogere rekening. Dit raakt veelhuishoudens hard in de portemonnee,” stelt wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen). “Het is van belangrijk voor inwoners om energie te besparen om zo een lagere energierekening te krijgen.” Daarnaast ondersteunt de gemeente inwoners die dat nodig hebben. Huishoudens met een laag inkomen, die bij de gemeente Amstelveen bekend zijn, hebben eenmalig automatisch een energietoeslag van 800 euro ontvangen. Deze huishoudens hebben daarover een brief gekregen. Huishoudens die de toeslag niet automatisch hebben gekregen, kunnen de energietoeslag zelf onlineaanvragen via amstelveen.nl/energietoeslag

AFHANKELIJK VAN VERHUURDER Volgens gegevens van TNO leeft iets meer dan 3 procent van de huishoudens in Amstelveen in energiearmoede. Minima kunnen doordat zij weinig geld hebben en doordat het overgrote deel in een huurwoning woont hun huis niet energiezuinig maken. Want hiervoor zijn zij afhankelijk van de verhuurder wat betreft verduurzamen. Wegens de fors gestegen energieprijzen zal naar verwachting het percentage huishoudens met energiearmoede in Nederland, en ook in Amstelveen, momenteel hoger liggen en nog blijven toenemen.

Met kleine maatregelen en het aanpassen van gedrag kan volgens de gemeente op korte termijn energie worden bespaard. Het verbeteren van het energielabel van de woningen zal meer tijd kosten. Een totaalpakket van zowel kleine als grote verduurzamingsmaatregelen is nodig voor een effectieve aanpak.

BESPAARTIPS “Mede daarom heeft gemeente Amstelveen een hele reeks eenvoudige bespaartips op een rij gezet, die bij elkaar met zeer beperkte investeringen al snel honderden euro’s per jaar kunnen schelen op de energierekening,” zegt wethouder FloorGordon (Duurzaamheid). “We proberen zoveel mogelijk Amstelveners te helpen om de energiekosten te drukken. Deze laagdrempelige tips zijn zeer nuttig voor zowel huurders als huiseigenaren. Het is dus echt niet altijd ingewikkeld of duur om energiebesparende maatregelen te nemen. Met diverse kleine en eenvoudige maatregelen kan je echt flink besparen.” Inwoners kunnen informatie over energiebesparende maatregelen vinden op regionaalenergieloket.nl/amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie