Afbeelding
Pixabay

Lage inkomens krijgen steun bij aanschaf energiezuinige koel- of wasmachine

27 oktober 2022 om 16:14 Overig

AMSTELVEEN Om inwoners met energiearmoede te helpen hun energierekening te verlagen, draagt de gemeente financieel bij aan de aanschaf van energiezuinig witgoed (een koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine). Er kan al gemiddeld 160 euro per jaar bespaard worden door een 10 jaar oud witgoedapparaat te vervangen door een nieuw duurzaam apparaat. Dit helpt om te besparen op de energierekening.

Inwoners die de eenmalige energietoeslag hebben ontvangen, krijgen een brief met informatie hoe ze een voucher ter waarde van 500 euro kunnen aanvragen voor aankoop van een nieuwe duurzame koelkast, diepvriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine.

TERUGVERDIENEN “De aanschaf van een energiezuinig apparaat zorgt direct voor een lager energieverbruik en een daling van de energielasten. Omdat de kosten voor de aanschaf van een nieuw apparaat hoog zijn, willen we inwoners met een laag inkomen stimuleren de aankoop te doen. We realiseren ons dat de inwoner in sommige gevallen nog zelf geld moet bijleggen en dat dit soms lastig is. De eigen bijdrage kan echter in 1 à 2 jaar weer zijn terugverdiend,” licht wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) toe.

500 VOUCHERS Voor deze actie gaat de gemeente inwoners aanschrijven die de energietoeslag uitgekeerd hebben gekregen. Dit zijn Amstelveners met een laag inkomen (130 procent van de toepasselijke bijstandsnorm), die het hardst worden geraakt door de stijgende energieprijzen. Er zijn in totaal 500 vouchers beschikbaar. Indien blijkt dat het aantal beschikbare vouchers onvoldoende is, wordt bezien of uitbreiding van het project mogelijk is.

INWISSELEN Het Energieloket Amstelveen ontwikkelt het vouchersysteem. De vouchers kunnen alleen ingewisseld worden voor witgoedapparatuur. De leveranciers van het witgoed zijn verplicht om oude modellen mee terug te nemen om te voorkomen dat oude witgoedapparaten in de roulatie blijven. Zodra de actie start ontvangen de betreffende inwoners een brief met alle informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie