De energiekosten zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen.
De energiekosten zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen. Pixabay

SP Amstelveen vraagt om garantie voor energietoeslag lage inkomens

5 april 2022 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN SP heeft het college van B en W vragen gesteld over de energietoeslag voor lage inkomens. Aanleiding zijn berichten dat veel gemeenten niet genoeg geld van het Rijk hebben gekregen om huishoudens die moet leven van een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum, 800 euro aan compensatie voor de energierekening te geven. De SP is van mening dat de gemeente dit tijdelijk moet voorschieten mocht er niet genoeg geld beschikbaar zijn vanuit het Rijk. De gemeente kan dat dan later terugvragen.

Het nieuwe SP-raadslid Nora Fakirni wijst erop dat de betreffende inwoners mensen niet meer hoe ze rond moeten komen. “Ze hebben de 800 euro aan compensatie voor hun energierekening echt nodig. Daarom hopen we dat als het nodig is het college bereid is om het geld voor te schieten.” 

De SP vraagt daarbij ook extra aandacht voor groepen die ook onder de inkomensgrens zitten maar wellicht niet in beeld zijn bij de gemeente, zoals ZZP’ers of mensen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een Wajong uitkering.

In eerste instantie had de regering in december bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ongeveer 200 euro zouden ontvangen via gemeenten om hen te helpen om de energierekening te betalen. Omdat de energieprijzen sindsdien nog verder zijn opgelopen, kondigde het kabinet op 11 maart aan dat de toeslag wordt verhoogd naar 800 euro. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de pot geld die gemeenten krijgen van het Rijk om armere gezinnen 800 euro energietoeslag te geven, echter ontoereikend om iedereen die er recht op heeft dat bedrag te geven. De SP wil nu van het college van B en W weten hoe Amstelveen hier mee omgaat en of de gemeente bereid is om het mogelijke tekort uit eigen middelen aan te vullen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie