Vlnr: Daniëlle Hacquebard, Ruscha de Jong-de Roos en Michel Becker.
Vlnr: Daniëlle Hacquebard, Ruscha de Jong-de Roos en Michel Becker. Foto: AVA

Ouderenpartij OCA gaat samen met AVA

Politiek

AMSTELVEEN De lokale politieke partij Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) houdt na 22 jaar op te bestaan en voegt zich bij Actief voor Amstelveen (AVA). Beide partijen hebben nu één zetel in de raad. OCA brengt haar gedachtengoed per 1 maart onder bij AVA. 

Vorig jaar overleed ouderen-raadslid Percy de Robles en nam Daniëlle Hacquebard als tweede op de OCA-lijst het stokje over. Maar zij merkte dat het raadswerk zoveel aandacht vergt, dat zij bij vergaderingen verstek moest laten gaan. “Ik heb een druk schoonmaakbedrijf,” zegt ze. “En kort na mijn benoeming vroegen ook privézaken veel aandacht. Dat bleek niet met raadswerk te combineren.” Ze kijkt positief aan tegen het samengaan met AVA: “De partijprogramma’s sluiten naadloos op elkaar aan.” Hacquebard neemt wel plaats in het AVA-bestuur: “Met een rol op de achtergrond, maar wél met de portefeuille Ouderenbelang. Dat moet goed te doen zijn.”

[VERTROUWEN] Wim de Mol, voormalig OCA-bestuurder en vanaf het begin bij OCA betrokken, ziet geen andere uitweg dan stoppen. Er zijn geen opvolgers. “Het was altijd moeilijk betrouwbare mensen te vinden,” zegt hij. “Met bestuursleden lukte dat wel, maar met raadsleden minder. Voor menigeen gold dat als zij eenmaal hun zetel hadden, ze zich op den duur niet meer voor de partij inzetten zoals het hoort. Ik heb groot vertrouwen in AVA. Naar mijn idee hangen belangen van ouderen er bij de grote partijen maar een beetje bij, maar AVA-fractieleider Michel Becker weet hoe de dingen in elkaar zitten en is echt actief, ook voor ouderen.”

[PLATFORMS]  AVA heeft platforms binnen de partij voor jongeren (AVA-Next) en ouderen (AVA-Plus) opdat die in de AVA-politiek goed aan bod komen. Ruscha de Jong-de Roos wordt in AVA-Plus hét aanspreekpunt voor ouderen: “Mensen kunnen met vragen en zorgen bij mij terecht en dan bekijken we wat we daar politiek mee kunnen,” zegt ze. “Ruim de helft van de Amstelveners is 55-plus, het gaat om een heel grote groep. Vooral aan ouderenhuisvesting moet iets gebeuren.” De Jong staat zevende op de AVA-lijst. Dat lijkt niet hoog genoeg voor een zetel, maar mogelijk kan ze als burgerraadslid de fractie steunen. “Dat besluiten we na de verkiezingen,” zegt ze. “Ik heb wel bewust gekozen voor een lokale partij. Je kunt op de bank gaan zitten en mopperen dat er veel verkeerd gaat, maar ook proberen zelf iets te betekenen.”

[OUDEREN] AVA-fractieleider en lijsttrekker Michel Becker denkt met de toegevoegde expertise van OCA meer draagvlak te kunnen creëren voor het opkomen voor de belangen van ouderen. Zelf vroeg hij in de raad al meermalen aandacht voor met name hun huisvesting. Andere punten van overeenstemming zijn: aandacht voor veiligheid en vereenzaming, gratis openbaar vervoer voor 65+ en een wethouder Ouderenbelang. 

Daniëlle Hacquebard, haar man Moreno (nu OCA-voorzitter) en Wim de Mol worden lijstduwers op de AVA-lijst. “AVA haalde in 2018 twee zetels, dat zien we in maart graag verdubbelen,” zegt Becker. “Of nog iets meer. Wij zijn een echte lokale partij en veel kiezers zijn de landelijke partijen zat. Dat biedt voor ons mogelijkheden.”

advertentie