Lijsttrekker Ruud Kootker.
Lijsttrekker Ruud Kootker. Carolien van Vugt

Verkiezingsprogramma: BBA wil groei Amstelveen beperken tot 110.000 inwoners

3 januari 2022 om 11:45 Politiek

AMSTELVEEN Lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (BBA) heeft haar verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt. Het programma heeft als titel ‘Alleen samen maken we Amstelveen nog mooier’. Centraal hierin staat de keuze voor een beheersbare groei van Amstelveen met maximaal 10.000 woningen tot een inwonersaantal van ongeveer 110.000. 

“Het doorgroeien naar bijvoorbeeld 125.000 inwoners tast in de ogen van BBA de leefbaarheid van de stad aan en zet de voorzieningen te veel onder druk. Dat gaat BBA een stap te ver”, aldus lijsttrekker Ruud Kootker. De partij wil zich met het uitgebreide programma van 26 pagina’s richten tot veel meer doelgroepen dan voorheen. Kootker: “Het is uitgebreid omdat wij iedereen willen insluiten en niemand willen uitsluiten in Amstelveen. BBA is er niet alleen voor wie het goed gaat, maar juist ook voor wie zorgen heeft over werk en inkomen of behoort tot de groep kwetsbare jongeren en zeker ook de kwetsbare ouderen. Wij zien dat voor meerdere groepen inwoners de nood hoog is. Daar gaan wij met een geweldig team van kandidaat raadsleden aan werken om die nood voor onze inwoners te helpen ledigen.”

BUURTEN Hij geeft aan dat de partij zich blijft inzetten, voor het behoud van het karakteristieke van Amstelveen, voor de monumenten en voor de veiligheid op straat. Kootker: “Wij blijven ons inzetten voor leefbare, groene en veilige buurten en wijken. In onze ogen begint het allemaal in de wijk en in de buurt. Amstelveners weten heel goed wat zij daar wel en niet willen. Daarom moeten zij ook echt gehoord en gezien worden. Buurt- en wijkgesprekken, maar ook andere experimenten met burgerparticipatie verdienen volgens BBA daarom alle ruimte.”

WONINGMARKT De partij ziet ook de problemen op de woningmarkt. Om in het bijzonder aan de behoefte van starters en ouderen te voldoen wil BBA dat er meer starterswoningen worden gebouwd, maar ook meer levensloopbestendige woningen en zorgwoningen. Kootker: “BBA vindt het niet meer dan reëel om bij de woningtoewijzing de Amstelveense leraar, de verpleegkundige en het politie-, brandweer-en ambulancepersoneel voorrang te geven.” 

De partij pleit in het programma ook voor meer openheid en transparantie vanuit de gemeenteraad en het gemeentebestuur. Kootker: “Het is aan ons om de kloof tussen burger en overheid te verkleinen. De afstand tussen de Amstelvener en het raadhuis is te groot geworden. Daarom pleiten wij voor meer dualisme, minder achterkamertjesoverleg en een raadsakkoord op hoofdlijnen. Samen met de andere partijen willen we echt werken aan een nieuwe bestuurscultuur.”

SAMENLEVING Vervolgens gaat het programma in op bijna alle aspecten van de Amstelveense samenleving. De partij wil ook dat het Amsterdamse Bos als één onlosmakelijk geheel verbonden moet blijven met Amstelveen. Een splitsing tussen een Amsterdams en een Amstelveens deel ziet BBA niet zitten.
De ontwikkeling van het Stadshart tot regionaal winkel- en ontmoetingscentrum moet prioriteit krijgen. Mede daarom moet de bereikbaarheid van Amstelveen met het Stadshart als regionale hub binnen de Metropool Regio Amsterdam worden geoptimaliseerd, vindt BBA.

Onder het motto Amstelveense belangen gaan vóór die van Schiphol stelt BBA dat er een economische balans moet worden gevonden tussen de economische waarde van Schiphol en de leefbaarheid, het milieu en de kwaliteit van leven in de omgeving. Om die reden denkt de partij dat verdere uitbreiding naar meer dan 500.000 vluchten onverantwoord is en dat die beperking mogelijk is door de treinverbindingen tussen Schiphol en diverse grote Europese steden te verbeteren. Ook kunst, cultuur en sport worden genoemd in het partijprogramma. “Kunst, cultuur en sport fungeren als een verbindende factor in Amstelveen, terwijl sport tevens de motor is voor bewegen en gezondheid.” Tenslotte veel aandacht voor de problemen in de zorg en de vraag naar duurzaamheid. Over dit laatste stelt BBA: “Van het gas af is goed, maar op voorwaarde dat het haalbaar en betaalbaar is.”

Het hele programma van BBA is te lezen op de website van BBA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie