Henk Fokkink heeft veel betekend voor damsport.
Henk Fokkink heeft veel betekend voor damsport. Pixabay

Erelid van dambond en voormalig gemeenteraadslid Henk Fokkink overleden

5 januari 2022 om 13:37 Overig

AMSTELVEEN Oud-gemeenteraadslid Henk Fokkink is op 31 december op 83-jarige in zijn woonplaats Amstelveen overleden. Fokkink heeft veel voor de damsport betekend en was sinds 15 juni 2002 erelid van de Koninklijke Nederlandse Dambond. Daarnaast hij ook jarenlang actief als journalist voor het Amstelveens Weekblad en maakte van 2010 tot 2014 deel uit de Amstelveense gemeenteraad als lid van de Ouderen Combinatie Amstelveen.

Henk Fokkink raakte al op 12-jarige leeftijd in de greep van de damsport. In 1965 richtte hij in zijn woonplaats de Damclub Amstelveen op. Op 19 maart 1965 vond de eerste clubavond plaats met een simultaan gegeven door oud-wereldkampioen Piet Roozenburg. In 2020 werd de damvereniging na 55 jaar opgeheven, vanwege het teruglopende bezoek op de clubavonden.

Fokkink begon zijn professionele loopbaan als onderwijzer, maar maakte al snel de overstap naar de journalistiek. Zo verzorgde hij jarenlang de verslaggeving van damwedstrijden in sportprogramma’s op de radio. Daarnaast kreeg hij ook bekendheid door het evenement Dammen op de Dam, dat hij twintig jaar lang samen met Thom Nobbe organiseerde. Ook was betrokken bij de organisatie van diverse andere grote damtoernooien.

Ook internationaal was Henk Fokkink actief in de damsport. In 1986 werd hij daarvoor door de Werelddambond onderscheiden met het Diplome Membre de Bienfaiteur FMJD. In 1988 behaalde hij het diploma om internationale wedstrijden te mogen leiden. Dat heeft hij daarna ook veelvuldig gedaan.

Op latere leeftijd werd Fokkink ook politiek actief. Zo was hij lid van de Statenfractie van de Ouderenpartij Noord-Holland. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was hij lijsttrekker voor de Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA). Daarvoor was hij voor deze partij al actief als lid van de raadscommissies Burgers en Samenleving (BS) en Algemeen Bestuur en Middelen (ABM).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie