Herbert Raat.
Herbert Raat. Foto: René de Leeuw

VVD-lijsttrekker Herbert Raat zet zich af tegen koers ‘kneiterlinkse’ partijen

1 maart 2022 om 14:45 Overig

AMSTELVEEN VVD-lijsttrekker Herbert Raat waarschuwt zijn achterban in zijn weblog voor een ‘kneiterlinks college’ waar GroenLinks en SP voorstander van zijn. Maar hij richt zijn pijlen ook op PvdA-raadslid Arnout van den Bosch die op 16 februari bij de bespreking van het woonbeleid tijdens de raadsvergadering aangaf zich bij de ‘kneiterlinkse’ koers aan te sluiten om knelpunten op de woningmarkt aan te pakken. ‘Amstelveen heeft dus wat de kiezen; gaan we de kneiterlinkse weg van Amsterdam op of blijft Amstelveen liberaal, stelt Raat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. 

Deze verkiezingen gaan volgens Raat meer dan ooit over de toekomst van Amstelveen. Hij lijkt echter vooral het verschil tussen de partijen te willen onderstrepen, want de kans dat er daadwerkelijk een links college in Amstelveen komt, is gezien de verkiezingspeilingen niet groot.

SOCIALE HUURWONINGEN De VVD en de PvdA werken in Amstelveen al jaren samen als coalitiepartijen. Volgens Raat was de kracht van de PvdA bij woningbouwplannen dat daarbij de keuze werd gemaakt voor woningen voor alle inkomensgroepen. De partij lijkt daar volgens hem nu afstand van te nemen door prioriteit te geven aan bouw sociale huurwoningen. ‘Veertig jaar geleden had de PvdA/links de middenklasse nog wat te bieden, bijvoorbeeld een premie A-B-C-D-koopwoning. Nu krijgen zij van links vooral de zekerheid dat ze levenslang huur moeten betalen aan de woningcorporatie, bestuurd door vaak een (linkse) bestuurselite die zelf uiteraard in een koopwoning woont,’ aldus Raat in zijn weblog.

ALLE INKOMENSGROEPEN Volgens hem is het van belang dat Amstelveen een plek blijft voor alle inkomensgroepen en leeftijden. ‘Een gemeente waar bij wijze van spreken het kind van de heftruckchauffeur naast het kind van de burgemeester in de klas zit. En dat er ruimte blijft voor de ruggengraat van de samenleving; de middenklasse en ondernemers. Want zij betalen uiteindelijk het sociale beleid voor mensen die in de knel zitten.’ Over de manier waarop deze mensen bijgestaan moeten worden, verschillen de liberalen volgens Raat ook van inzicht met de linkse partijen. “Zij zien ze als slachtoffers die geholpen moeten worden. Wij zien ze als mensen die wat kunnen en een duwtje in de rug nodig hebben.”

FINANCIËN OP ORDE Hij wijst er ook op dat de VVD al vele jaren de grootste partij in Amstelveen is, en er altijd voor heeft gezorgd dat de financiën op orde zijn. “Dat we de grootste blijven is echter geen automatisme,” stelt hij. Als schrikbeeld schetst hij voor zijn achterban de hoe het volgens hem in Amsterdam uitpakt waar ‘links’ de kas beheert. ‘Net zolang het onderhoud van bijvoorbeeld de kades of het Amsterdamse Bos uitstellen tot de boel letterlijk in elkaar stort.” Links houdt zich volgens hem in Amsterdam vooral bezig met korte termijn politiek en schuift ellende door naar de opvolgers. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie