PvdA-raadslid Arnout van den Bosch.
PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. PvdA

PvdA: ‘Nu doorpakken met opkoopbescherming in Amstelveen’

21 februari 2022 om 10:31 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van de PvdA is blij dat de gemeenteraad vorige week unaniem heeft ingestemd met invoering van opkoopbescherming in Amstelveen. De PvdA zet zich daar al langer voor in. Het opkopen van huizen tot 411.000 euro voor de verhuur wordt daardoor nu geblokkeerd. Volgens de PvdA is dat echter nog niet voldoende en moet er er nog veel meer gebeuren om een eerlijker woningmarkt stap voor stap dichterbij te brengen. “We moeten nu doorpakken,” vindt PvdA-raadslid Arnout van den Bosch.

Volgens Van den Bosch is het invoeren van opkoopbescherming hard nodig vanwege de grote woningnood. “De PvdA wil dat we alles doen wat we kunnen om te zorgen dat wonen betaalbaar blijft in Amstelveen.” Volgens de partij moet er echter nog veel meer gebeuren. De PvdA is onder meer voorstander van meer woningbouw, zowel betaalbare koopwoningen als meer sociale huurwoningen. De partij pleit ook al langer voor aanpak van misstanden bij kamerverhuur. Maar ook de opkoopbescherming zelf kan volgens de PvdA nog beter. Die geldt nu voor huizen tot 411.000 euro, omdat het college van B en W nu niet nog hoger durft te gaan vanwege het risico dat de opkoopbescherming dan strandt bij de rechter. Van den Bosch vindt echter dat te veel huizen er nu niet onder vallen. “Zo gaan we het tekort aan betaalbare huizen nooit oplossen.”

Die grens van 411.000 euro moet volgens hem omhoog. “Wat de PvdA betreft: hoe hoger hoe beter, zodra duidelijk is wat er juridisch wel en niet haalbaar is. De woningnood beperkt zich niet tot mensen met een laag inkomen. Ook mensen met een wat hoger inkomen kunnen geen huis meer vinden. Daarom heeft de PvdA een motie ingediend om de bovengrens voor de opkoopbescherming zo snel mogelijk te verhogen.” Ook die motie werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie