Het bedrijventerrein aan Galjoen.
Het bedrijventerrein aan Galjoen. Gemeente Amstelveen

Onderzoek naar bijzondere woonvormen voor ouderen op terrein Galjoen

30 maart 2023 om 13:45 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De gemeente gaat onderzoek doen naar mogelijkheden voor bijzondere woonvormen voor ouderen als onderdeel van plannen voor het terrein Galjoen 2-18 dat nabij de Nesserlaan ligt. Dit gebeurt op basis van een motie van GroenLinks die woensdagavond door de gemeenteraad werd aangenomen. “We moeten in Amstelveen iedere gelegenheid aangrijpen om ook woningen voor ouderen te bouwen,” zei GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer. 

Het ‘broedplaats’-concept dat voor het project gekozen is, nodigt volgens haar uit tot diversiteit, ook wat betreft leeftijd. “Er zijn in Amstelveen ouderen die graag aan een experimentele woonvorm op deze plek mee willen doen.” Zij wees erop dat wanneer meerdere ouderen in een knarrenhofje bij elkaar wonen, zij bijvoorbeeld onderling vaak (lichte) mantelzorg leveren.

MIX VAN LEEFTIJDEN

Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) zei het plan voor ouderen met veel zorgbehoefte minder geschikt te vinden. “Zij komen daar wellicht minder aan hun trekken en mogelijk ervaren zij overlast van de reuring die een broedplaats creëert. Ik ben wel voorstander van een mix van leeftijden. Dat past bij een creatieve opzet en dat onderzoek ik graag verder.”

REURING

VVD-raadslid Jet Smit vond dat een broedplaats voor jongeren een combinatie met seniorenwoningen absoluut niet bijt. Zij noemde een project in Laren waar oudere creatievelingen bij elkaar wonen, zoals muzikanten en beeldend kunstenaars: “Als je zoiets kunt realiseren aan Galjoen, dan zou dat mooi zijn. Zulke mensen houden van reuring.” 

Volgens Patrick Adriaans (SP) hebben niet alle ouderen zorg nodig: “Er zijn er ook die op hun 98ste thuis sterven zonder ooit hulpbehoevend te zijn geweest. Laten we ouderen niet alleen zien als mensen die zorg nodig hebben.” De gemeenteraad nam het voorstel voor het plan Galjoen unaniem aan. De motie kreeg de steun van alle partijen behalve BVNL.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie