Het bedrijventerrein aan Galjoen.
Het bedrijventerrein aan Galjoen. Gemeente Amstelveen

Pleidooi in gemeenteraad voor ouderenwoningen in plan Galjoen

27 februari 2023 om 12:43 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Moeten er in het komende bouwproject aan Galjoen woningen komen voor senioren, of is dat daarvoor een te afgelegen plek? Die vraag kwam woensdag naar voren in een raadsdebat. Vooral GroenLinks pleitte vurig voor seniorenwoningen.

Het gaat om het voormalige defensieterrein aan Galjoen 6-14, ter hoogte van de Nesserlaan. Initiatiefnemers hebben het verwaarloosde terrein gekocht en er zijn samen met de gemeente plannen voor herontwikkeling gemaakt. Er zijn diverse varianten bedacht. De voorkeur heeft een ‘broedplaats’ van kleine bedrijven en ondernemers, gecombineerd met bijzondere woonvormen, zoals woon-werkateliers en betaalbare woonruimte voor jonge starters en doorstromers op de woningmarkt.

KNARRENHOFJES

Stieneke Kruijer (GroenLinks) hield een warm pleidooi voor toevoeging van seniorenwoningen: “We kunnen niet van allerlei plekken telkens blijven zeggen: niet geëigend voor ouderenwoningen. Daarom vraag ik nadrukkelijk hier ouderenwoningen te overwegen. Niet alle ouderen willen boven een winkelcentrum wonen. Er zijn ook ouderen die dichtbij het groen willen zijn. Wat is er nou tegen zulke woningen hier?” Wim Visser (50Plus) sprak alvast van ‘knarrenhofjes’.

RAND VAN DE STAD

Arnout van den Bosch (PvdA) betwijfelde echter of Galjoen een optimale plek is voor senioren. “Het terrein ligt helemaal aan de rand van de stad,” zei hij. “Er zijn weinig voorzieningen in de buurt en het openbaar vervoer daar is ook nog eens beroerd.” Patrick Adriaans (SP) vond dat juist een aansporing om te investeren in meer voorzieningen en beter openbaar vervoer: “Laten we niet iets niet willen omdat de praktijk het nog niet aan kan, maar zorg ervoor dat die het wél aan kan.” Henk Stoffels (ChristenUnie) leek het ook een prima locatie voor een hospice.

Wethouder Floor Gordon zei het ook een goede plek te vinden voor ouderen. “Daar is ook naar gekeken, maar de voorkeur gaat uit naar een broedplaats,” zei ze. Kruijer kondigde uiteindelijk een motie aan met een pleidooi voor seniorenwoningen. Hierover wordt in de raad van 29 maart gestemd. Raadsleden bleken verder heel positief over de plannen. Wel wilden sommigen dat de broedplaatsen in de eerste plaats ten goede moeten komen aan Amstelveners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie