Bij het plangebied gaat het om een zone langs de Bovenkerkerweg waar afzonderlijke, deels leegstaande kantoorgebouwen staan.
Bij het plangebied gaat het om een zone langs de Bovenkerkerweg waar afzonderlijke, deels leegstaande kantoorgebouwen staan. Eddie de Blieck/BDU

Raad: ‘Beperk bouwhoogte bij zone langs Bovenkerkerweg in Middenhoven’

24 februari 2023 om 14:49 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Diverse gemeenteraadsfracties hikken aan tegen woongebouwen van tien bouwlagen hoog op de eilandjes langs de Bovenkerkerweg ter hoogte van Middenhoven. Het college wil als uitgangspunt voor de nieuwe gebouwen die kantoren vervangen, een hoogte van zeven tot maximaal tien bouwlagen toestaan. Sommige raadsleden vinden zeven bouwlagen hoog genoeg, zo bleek woensdag in een raadsdebat.

Jet Smit (VVD) behoorde tot de raadsleden met een voorkeur voor niet meer dan zeven lagen. “Zeven lagen is het minst belastend voor de aangrenzende buurten,” zei ze. Smit wil verder dat er vooral woningen voor ouderen in het plan worden opgenomen: “Er is een groot tekort aan ouderen- c.q. zorgwoningen in Amstelveen en dat wordt alleen maar groter.” 

Veel bewoners hebben tegen zeven bouwlagen.

Jacqueline Höcker (Goed voor Amstelveen) wilde naast een maximum van zeven bouwlagen en meer zorgwoningen een huisartsenpost in het plan opnemen. Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen) vond tien bouwlagen eveneens teveel: “Veel bewoners hebben tegen zeven bouwlagen, 18 meter hoog, geen bezwaar.”

‘MEER SOCIALE WONINGEN’ 

Bert Rouwenhorst (CDA) vroeg om meer sociale woningen: 30 procent in plaats van de voorgestelde 20. Dianne Hoefakker (ChristenUnie) en Edwin Lima (SP) sloten zich daarbij aan. Gert Jan Slump (GroenLinks) signaleerde op basis van cijfers van Metropoolregio Amsterdam dat het aandeel sociale woningen in Amstelveen de afgelopen 5 jaar is afgenomen van 32 naar 27 procent. Hij riep daarom op alles op alles te zetten om meer dan 20 procent sociale woningen in het plan te krijgen. Arnout van den Bosch (PvdA) wilde dat ook graag, maar twijfelde aan de haalbaarheid, gezien de hoge grondprijzen.

HOOGTEACCENT

Wethouder Floor Gordon verklaarde dat het in theorie mogelijk zou zijn om gebouwen van vijftien tot zeventien lagen te bouwen; nog hoger kan niet vanwege Schiphol. “Toch kiezen wij nadrukkelijk niet voor zulke hoge gebouwen,” zei ze. “We kiezen per eiland voor een hoogteaccent van zeven tot tien bouwlagen. Ik wil best sturen op zeven lagen, maar het plan wél moet haalbaar blijven, anders gaat het niet door.”

Als u als raad dat echt wilt, dan kunnen we studeren op 30 procent sociale woningen.

Gordon stelde zich open voor meer sociale woningen: “Als u als raad dat echt wilt, dan kunnen we studeren op 30 procent sociale woningen. Dat moet dan wel worden vastgelegd in een motie die door een raadsmeerderheid wordt aanvaard. Als die niet komt, dan ga ik verder met 20 procent sociaal, omdat ik denk dat het bij een hoger percentage moeilijk is om tegemoet te komen aan veel van de andere wensen.”

Schaduwwerking door hoogbouw komt in een later stadium aan de orde. “Als er teveel zon wordt weggenomen, dan passen we de plannen aan,” aldus Gordon. Ze wees er verder op dat er op de eilanden alleen gebouwd wordt waar nu bebouwing en parkeerterrein is: “Maar niet in het groen.”

Lees ook: Felle kritiek op bouwplannen Bovenkerkerweg: ‘Een Zuidas in de achtertuin’

BESLUIT

De raad neemt op 29 maart een besluit over de uitgangspunten voor het bouwproject. GroenLinks komt dan met een motie voor 30 procent sociale woningen. De VVD wil per motie pleiten voor seniorenwoningen en Goed voor Amstelveen wil dat doen voor een huisartsenpost.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie