AvA-fractievoorzitter Michel Becker.
AvA-fractievoorzitter Michel Becker. René de Leeuw

Onderzoek naar heropening van politiebureau Zetterij

12 december 2019 om 14:00 Politiek

 AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft woensdagavond een motie aangenomen van Actief voor Amstelveen (AVA) om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van het heropenen van het voormalige politiebureau aan de Zetterij. De motie haalde een ruime meerderheid. GroenLinks, BBA en SP stemden tegen.

AVA-fractieleider Michel Becker vindt één politiebureau, dat aan de Gerard Doulaan, nogal karig voor een gemeente met 90.000 inwoners. "Het Politiebureau Zuid zou in gebruik blijven voor teams die zich richten op de bestrijding van inbraken, maar het tegendeel is waar. Het bureau is al geruime tijd gesloten," aldus Becker. Hij denkt dat het gebouw goed kan fungeren als verzamelplek voor buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's), het anti-inbrakenteam, een spreekuur van de wijkagent en mogelijk voor een extra aangifteloket. Ook ziet hij mogelijkheden voor politie- en beveiligingsopleidingen. Beckers doel is het gevoel van veiligheid onder inwoners te vergroten.

ONVOLDOENDE BBA-fractieleider Ruud Kootker vond echter het veiligheidsgevoel alléén onvoldoende argument voor de heropening. "De burger wil meer blauw op straat. Zorg daarom eerst voor meer politieagenten en ga daarna kijken naar de noodzaak van een extra gebouw. Het begint bij mensen, niet bij gebouwen. Het inzetten van symbolen leidt niet tot oplossingen." Patrick Adriaans (SP) zag in het idee eveneens symboolpolitiek: "Het bureau heropenen is het terugroepen van iets van vroeger. Maar dat lost de problemen niet op. Veel beter zou het zijn bijvoorbeeld aangiftepunten te maken in wijkcentra."

Martin Kortekaas (GroenLinks) sprak van een Amstelveense paradox. "Uit de cijfers blijkt dat het in Amstelveen best veilig is, het aantal inbraken daalt, maar toch klagen de inwoners dat zij zich niet veilig voelen. En als je expats spreekt, dan zien zij Amstelveen als een veilige enclave in een onrustige wereld." GroenLinks zoekt liever naar mogelijkheden voor meer veiligheid in de wijken, waaronder betere verlichting.

WEGGESTOPT VVD en D66 toonden zich wél enthousiast. "Het gaat om meer blauw op straat," zei Harmen van der Steenhoven (D66). "Ik denk dat het echt kan helpen. De BOA's bijvoorbeeld zitten nu niet in de wijk, maar  weggestopt op een industrieterrein. Ik denk dat het ook dat het een goed signaal is naar de landelijke overheid om gebouwen niet te laten verloederen." Benjamin Smalhout (VVD) noemde het een gotspe dat dit bureau al jarenlang leegstaat. "Heropening is een ontzettend goed idee."

OPLEIDING Burgemeester Tjapko Poppens merkte op dat het gebouw niet van de politieregio Amsterdam-Amstelland is, maar van de landelijke eenheid. "Het wordt genoemd als een mogelijke locatie voor het opleiden en trainen van aspirant agenten. Ik doe er alles aan om dit naar Amstelveen te krijgen. De motie is sympathiek. Ik vind het veiligheidsgevoel van de burger en zichtbaarheid van BOA's en agenten een heel belangrijk onderwerp. Het college komt hier in het eerste kwartaal van 2020 op terug." Wethouder Handhaving Herbert Raat onderschreef de motie ook: "We hebben nu twintig, dertig politiemensen zitten op een bedrijventerrein. Die moeten meer zichtbaar maken in Amstelveen."

 

René de Leeuw

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie