Burgemeester Tjapko Poppens bij het uitbrengen van zijn stem bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.
Burgemeester Tjapko Poppens bij het uitbrengen van zijn stem bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Foto: Gemeente Amstelveen

Ook bij gemeenteraadsverkiezingen vervroegd stemmen mogelijk

10 februari 2022 om 09:51 Gemeenteraadsverkiezingen

 AMSTELVEEN Op woensdag 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Stemgerechtigden kunnen dan hun stem uitbrengen in een van de 37 stembureaus in Amstelveen die volgens de coronarichtlijnen worden ingericht. Daarnaast is het net als vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen ook nu weer mogelijk om vervroegd te stemmen. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn acht stembureaus in Amstelveen open, zodat kiezers de mogelijkheid hebben om op een rustig moment en gespreid te gaan stemmen.  

Alle stembureaus worden zo ingericht dat zij voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. De stemhokjes worden schoongehouden, na iedere kiezer wordt het rode potlood gereinigd en alle locaties worden voldoende geventileerd. Het is verplicht op de stembureaus een mondkapje te dragen.

STEMPAS De gemeente vindt het belangrijk dat er voor iedere kiezer een stembureau op loopafstand is en dat de wachttijden op de stembureaus beperkt zijn. Daarom zijn er op woensdag 16 maart in totaal 37 stembureaus in Amstelveen. Een aantal stemlokalen zit op een andere locatie dan kiezers gewend zijn. Op de website van de gemeente en in de envelop bij de stempas, die inwoners eind februari ontvangen, zit een overzicht van de stembureaus. Alle stembureaus zijn voor iedereen toegankelijk.

Kiezers die op de verkiezingsdagen niet naar een stemlocatie kunnen komen (omdat zij besmet zijn, in quarantaine zitten of om een andere reden) hebben de mogelijkheid om iemand te machtigen. De achterkant van de stempas is te gebruiken als volmacht.

TWAALF PARTIJEN In Amstelveen doen twaalf partijen mee aan de verkiezingen: VVD, D66, GroenLinks, Burgerbelangen Amstelveen (BBA), PvdA, SP, CDA, AVA, ChristenUnie, Goed voor Amstelveen, BVNL en 50plus. Er zijn diverse verkiezingsactiviteiten. Politieke partijen zijn op 8 en 11 maart aanwezig op de markt in het Stadshart en op 11 maart om 20.00 uur vindt een lijsttrekkersdebat plaats dat live is te volgen via de website van de gemeente Amstelveen. Daarnaast is per 17 februari een Kieskompas beschikbaar op: amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/verkiezingen. Dit kieskompas helpt kiezers de partij te vinden die het beste bij hun standpunten past.

OPROEP Burgemeester Tjapko Poppens roept alle stemgerechtigden op om van hun kiesrecht gebruIk te maken: “Gemeenteraadsverkiezingen zijn belangrijke verkiezingen. De gemeenteraad neemt besluiten over zaken die de directe woon- en leefomgeving van inwoners aangaan. Ook dit jaar is onze inzet erop gericht dat de verkiezingen verantwoord en goed verlopen, zodat alle Amstelveners veilig hun stem kunnen uitbrengen. Ga dus stemmen op 16 maart. Elke stem telt.”

De stembureaus die ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart de deuren openen zijn gevestigd in het raadhuis, wijkcentrum Alleman, de Kruiskerk, wijkcentrum De Bolder, de Paaskerk, wijksteunpunt Middenhof, Villa Randwijck en wijkcentrum Westend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie