Belangstellenden bekijken tijdens de Dag van de Bouw op de uitkijktoren de werkzaamheden aan de A9.
Belangstellenden bekijken tijdens de Dag van de Bouw op de uitkijktoren de werkzaamheden aan de A9. Joop Touw BDU

Op de fiets langs de werkzaamheden van de verbreding A9

10 juli 2022 om 09:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Er is veel te zien én te vertellen over de bouwwerkzaamheden van de verbreding van de A9. Daarom organiseert Rijkswaterstaat fietsrondleidingen langs het werk. Al 300 mensen zijn inmiddels rondgeleid langs het werk. Peter Hollaar is een van de experts van Rijkswaterstaat die de rondleidingen verzorgt. “Het is meer dan de schop erin, asfalt eroverheen en klaar.” Woensdag was de laatste rondleiding voor de zomervakantie. 

De rondleiding start bij Amstelveen InZicht, het belevingscentrum in het Stadshart van Amstelveen. Met filmpjes en foto’s wordt hier de toekomst van Amstelveen en de A9 in beeld gebracht. De middag start met een korte presentatie over de geschiedenis van het project. Waarom is het bijvoorbeeld zo belangrijk dat de A9 wordt verbreed? En hoe groot is de impact van één wisselbaan op de doorstroming van het verkeer in de hele regio Amsterdam? De experts van Rijkswaterstaat hebben het antwoord op de vragen.

Na de presentatie stapt iedereen op de fiets voor een ronde langs de bouwlocaties. Peter verzorgt samen met Wilson Jansen om beurten de rondleidingen. Samen hebben Peter en Wilson al meer dan 300 mensen langs de bouwlocaties rondgeleid. Peter is oud-omgevingsmanager van de A9 en inmiddels een aantal jaar als voorlichter actief. Hij werkte ruim 40 jaar aan wegenbouwkundige projecten en brengt een berg aan kennis en ervaring mee bij de fietsrondleidingen.
Peter: “De verdieping en verbreding van de A9 heeft een behoorlijke impact op Amstelveen. Met de fietsrondleidingen brengen we het project dichter bij omwonenden en geïnteresseerden. Ik krijg veel reacties van mensen die aangeven dat ze nu snappen waarom die omleiding nodig is, of waarom die afzetting wat langer duurt. Er komt zoveel kijken bij dit project.”

DDI Een van de locaties op de route is de tijdelijke kruising van de Keizer Karelweg en de A9. Het kruispunt is een zogenoemde DDI (Diverging Diamond Interchange). De rijbanen kruisen elkaar op dit kruispunt, waardoor het lijkt dat automobilisten deels in tegengestelde richting over de Keizer Karelweg rijden. Dit was nodig om ruimte te maken voor de bouw van de verdiepte ligging. “Op dit moment een van de meest interessante onderdelen van de A9,” vertelt Peter enthousiast.

UITKIJKTOREN Tijdens de fietstocht worden in totaal 5 verschillende plekken bezocht, waaronder de uitkijktoren naast de A9 bij het KKC. Daar heb je een mooi overzicht over de werkzaamheden. Maar ook wordt de enorme rij dubbele containers in het Oude Dorp gepasseerd, wel 200 meter lang. De containers dienen ter vervanging van het te verwijderen geluidscherm. Op de containers is een kunstwerk van 36 meter lang te zien, bedacht door de bewoners die er tegenaan kijken.
Tijdens de zomermaanden vinden er geen rondleidingen plaats, maar in september gaan de fietsrondleidingen weer verder. Inschrijven kan alvast via de inschrijfpagina.

BUSTOUR Naast de fietsrondleidingen in Amstelveen start Rijkswaterstaat in september ook met een bustour langs alle highlights van de weguitbreiding tussen Schiphol, Amstelveen en Almere. Er wordt onder andere gestopt bij de Gaasperdammertunnel, met 1,6 kilometer de langste landtunnel van Nederland, bij het grootste aquaduct van Europa in de A1 en de in zijn geheel verplaatste spoorbrug. Aanmelden kan nu al.

Kijk voor meer informatie over de verbreding van de A9 op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl/schipholamsterdamalmere

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie