Wasmachine.
Wasmachine. Pixabay

Uitbreiding van witgoedactie budgettair niet mogelijk

21 april 2023 om 16:35 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Uitbreiding van de witgoedactie voor inwoners met een laag inkomen is gezien de omvang van de wachtlijst budgettair niet mogelijk. Dat meldt het college van B en W aan de gemeenteraad. Voor de actie was 500.000 euro gereserveerd. inwoners met een minimuminkomen kregen in februari een brief met een code waarmee zij een bon van 500 euro voor aanschaf van een energiezuinige koelkast, wasmachine en dergelijke konden aanvragen. De vraag bleek echter veel groter dan het aanbod (1.000 stuks), waardoor ruim 2.000 inwoners op een wachtlijst zijn beland. De gang van zaken kwam de gemeente op forse kritiek van het Platform Amstelveense Minima te staan.

Door een 10 jaar oud witgoedapparaat te vervangen door een nieuw duurzaam apparaat, kan er gemiddeld 160 euro per jaar op de energierekening bespaard worden. Voor minima zijn de aanschafkosten van een dergelijk apparaat echter vaak te hoog, terwijl ze daarmee wel op energiekosten kunnen besparen. De gemeente wilde betreffende inwoners daarom met deze actie te hulp schieten. Ze stuurde de brief met de code om de cadeaubon aan te vragen onder meer naar alle inwoners die in 2022 de energietoeslag van 1.300 euro hebben ontvangen. In het kader van de actie werden ruim 4.000 inwoners aangeschreven. Binnen twee dagen waren alle 1.000 vouchers aangevraagd.

KRITIEK 

Dit leidde volgens het Platform Amstelveense Minima tot veel kritiek en woedende reacties van mensen die de waardebonnen zeer goed kunnen gebruiken. Volgens het platform was na ontvangst van de brief bliksemsnel handelen geboden. ‘Was men net een of meerdere dagen van huis, niet zo digitaal vaardig of werd de brief later bezorgd dan dinsdag 14 februari: jammer dan! Binnen twee dagen waren alle bonnen op en moesten de achterblijvers tandenknarsend plaatsnemen op de wachtlijst.’ Het platform riep B en W op om de actie fors uit te breiden, maar dat is volgens het college om financiële redenen niet mogelijk.

NIET VERZILVERDE WAARDEBONNEN

Overigens maakt niet iedereen die een waardebon heeft aangevraagd, daar ook daadwerkelijk gebruik van. Dit ondanks het toesturen van reminders. De niet verzilverde vouchers worden na circa twee maanden vrijgegeven. Deze periode is nu aangebroken. Op dit moment zijn 668 van de 1.000 vouchers ter waarde van 500 euro verzilverd (ruim 329.000 euro van de beschikbare 500.000 euro). Dat betekent dat de gemeente nu 332 inwoners die op de wachtlijst staan, op volgorde van inschrijving, een bericht sturen dat zij in aanmerking komen voor een voucher. Indien zij de voucher aanvragen krijgen zij op hun beurt twee maanden de tijd om deze te verzilveren. 

INZET ENERGIEFIXERS

Het college wil de inwoners met lage inkomens die nu (nog) niet in aanmerking komen voor een voucher met energiebesparing helpen met de inzet van Energiefixers. Die bezoeken bewoners van wooncomplexen op afspraak met energiebesparende materialen, zoals een waterbesparende douchekop en ledlampen, ter waarde van 100 euro. Ook adviseren ze inwoners hoe ze kunnen verduurzamen. Dit verlaagt niet alleen de energielasten en zorgt voor meer comfort in huis. De gemeente gaat inwoners met een laag inkomen en in het bijzonder de mensen op de wachtlijst voor een cadeaubon voor een energiezuinig apparaat opnieuw op het aanbod van de Energiefixers wijzen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie