De bon ter waarde van 500 euro kan onder meer gebruikt worden voor aanschaf van een energiezuinige wasmachine.
De bon ter waarde van 500 euro kan onder meer gebruikt worden voor aanschaf van een energiezuinige wasmachine. Pixabay

Reactie op kritiek: ‘Witgoedactie gebaseerd op ervaringen andere gemeenten’

1 maart 2023 om 16:42 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeente heeft gereageerd op de kritiek van het Platform Amstelveense Minima op de onlangs gelanceerde witgoedactie. Zij laat weten dat de actie is gebaseerd op ervaringen van andere gemeenten. Het initiatief is bedoeld om minima te helpen met aanschaf van een nieuwe energiezuinige wasmachine, koelkast en dergelijke. 

Inwoners met een minimuminkomen kregen een brief met een code waarmee zij een bon van 500 euro voor aanschaf van een dergelijk zuinig apparaat konden aanvragen. De vraag bleek echter groter dan het aanbod (1.000 stuks), waardoor een groot aantal inwoners op een wachtlijst is beland. De gemeente begrijpt dat mensen teleurgesteld op, maar wijst erop dat uit ervaring van andere gemeenten blijkt dat niet iedereen die een voucher aanvraagt er ook gebruik van maakt. ‘Op 18 april weten wij hoeveel vouchers zijn besteed en maken we de balans op.’ Daarna is bekend hoeveel mensen die nu op de wachtlijst alsnog een bon kunnen krijgen.

Op 18 april weten wij hoeveel vouchers zijn besteed en maken we de balans op.

‘Op het moment dat we de actie in voorbereiding hadden, was er één gemeente een witgoedactie gestart. Deze gemeente schreef 50.000 inwoners met een minima inkomen aan en daar bleek dat slechts 1.100 mensen gebruik maakten van de witgoedactie. De bijdrage was 250 euro. Bij andere gemeenten in het land worden inmiddels voucherbedragen van 250 euro tot 525 euro gehanteerd. Wij hebben bewust gekozen voor het relatief hoge bedrag van 500 euro, maar ook, om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen een duurzaam apparaat aan te schaffen en zo te besparen op hun energierekening: het doel van deze actie,’ aldus de gemeente in de reactie op de kritiek.

De bonnen (vouchers) moeten binnen twee maanden besteed worden. Op 18 april is bekend hoeveel vouchers er gebruikt zijn en dan maakt de gemeente de balans op. ‘Op dit moment zijn 131 van de 1.000 vouchers verzilverd. (Dat is ruim 65.000 euro van de voor de actie beschikbaar gestelde 500.000 euro).

LOKALE ONDERNEMERS

Platform Amstelveense Minima uitte ook kritiek op de melding in de brief dat de waardebon alleen ingeleverd kon worden bij BCC, dat in Buitenveldert een vestiging heeft. Inmiddels kan dat ook echter bij enkele lokale ondernemers. ‘Bij lokale acties nemen we eerst contact op met lokale ondernemers. Twee lokale ondernemers zijn online benaderd, maar daar hebben wij op dat moment geen reactie op gehad. Elektronicawinkel DIS heeft alsnog aangegeven graag mee te willen doen en dat is per direct geregeld. Koudijs heeft ook inmiddels ook laten weten mee te willen doen en dat regelen we nu met het Energieloket.’

DIVERSE REGELINGEN

De gemeentewoordvoerder wijst er verder op dat Amstelveen verschillende regelingen kent voor mensen met een laag inkomen. ‘Graag brengen we de regeling duurzame gebruiksgoederen onder de aandacht. Pensioengerechtigden met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen 1 x in de drie jaar 750 euro (eenpersoonshuishouden) of 900 euro (meerpersoonshuishoudens) benutten onder andere voor witgoed. Doel van de witgoedactie is vooral om mensen met een laag inkomen te helpen hun energierekening te verlagen. Daarom stellen we eisen aan de energielabels van het witgoed.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie