Met de cadeaukaart kan onder meer gebruikt worden bij aanschaf van een energiezuinige wasmachine.
Met de cadeaukaart kan onder meer gebruikt worden bij aanschaf van een energiezuinige wasmachine. Pixabay

Alle cadeaukaarten witgoedactie voor lage inkomens inmiddels aangevraagd

16 februari 2023 om 11:46 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De duizend cadeaukaarten ter waarde van 500 euro voor een bijdrage aan de aanschaf van een nieuw witgoedapparaat die de gemeente inwoners met energiearmoede aanbood, zijn binnen twee dagen allemaal aangevraagd. Om deze inwoners te helpen hun energierekening te verlagen, draagt de gemeente financieel bij aan een nieuw en energiezuiniger apparaat. De kaart kan binnen twee maanden na aanvraag worden gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe energiezuinige koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine.

“Het is positief dat er zo goed op de actie gereageerd is. Er kan gemiddeld 160 euro per jaar bespaard worden door een 10 jaar oud witgoedapparaat te vervangen door een nieuw duurzaam apparaat,” licht wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) toe. “Inwoners die de brief hebben ontvangen en geen kaart meer kunnen aanvragen kunnen zich inschrijven op de wachtlijst. 

“We houden in de gaten of de cadeaukaarten binnen twee maanden worden besteed. Zo niet, dan komen er weer kaarten beschikbaar.” De gemeente maakt over twee maanden de balans op. Als blijkt dat het aantal beschikbare cadeaukaarten onvoldoende is wordt bezien of uitbreiding van het project mogelijk is.

Voor deze actie heeft de gemeente inwoners aangeschreven die de energietoeslag uitgekeerd hebben gekregen. Dit zijn Amstelveners met een laag inkomen (130 procent van de toepasselijke bijstandsnorm), die het hardst worden geraakt door de stijgende energieprijzen. Er waren in totaal 1.000 cadeaukaarten beschikbaar. 

INNAME OUDE MACHINE

Het Energieloket Amstelveen ontwikkelde het vouchersysteem. De cadeaukaarten kunnen voornamelijk online ingewisseld worden voor witgoedapparatuur. In deze regio kunnen de kaarten in de winkel worden ingewisseld bij de BCC in Buitenveldert. De leveranciers van het witgoed zijn verplicht om oude modellen mee terug te nemen om te voorkomen dat oude witgoedapparaten in de roulatie blijven. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie