Wasmachine.
Wasmachine. Pixabay

Platform Amstelveense Minima uit fikse kritiek op witgoedactie gemeente

28 februari 2023 om 10:51 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het Platform Amstelveense Minima heeft fikse kritiek geuit op de witgoedactie van de gemeente. De actie is bedoeld om minima te helpen met de aanschaf van een nieuwe, energiezuinige wasmachine, koelkast, vaatwasser, koelvriescombinatie of wasdroger. Vanaf 14 februari kregen Inwoners van Amstelveen met een minimuminkomen een brief met een code waarmee zij de cadeaubon ter waarde van 500 euro voor de aanschaf van een dergelijk zuinig apparaat konden aanvragen. De vraag bleek echter groter dan het aanbod (1.000 stuks), waardoor een groot aantal inwoners die ook voor de bon in aanmerking kwamen achter het net visten. Zij zijn inmiddels op een wachtlijst geplaatst.

Door een 10 jaar oud witgoedapparaat te vervangen door een nieuw duurzaam apparaat, kan er gemiddeld 160 euro per jaar op de energierekening bespaard worden. Voor minima zijn de aanschafkosten van een dergelijk apparaat echter vaak te hoog, terwijl ze daarmee wel op energiekosten kunnen besparen. De gemeente wilde betreffende inwoners daarom met deze actie te hulp schieten. Ze stuurde de brief met de code om de cadeaubon aan te vragen onder meer naar alle inwoners die in 2022 de energietoeslag van 1.300 euro hebben ontvangen.

SNEL HANDELEN GEBODEN Volgens Het Platform Amstelveens Minima was na ontvangt van de brief bliksemsnel handelen geboden. ‘De brief bleek naar maar liefst vierduizend huishoudens te zijn gestuurd. Een kans dus van 25 procent. Was men net een of meerdere dagen van huis, niet zo digitaal vaardig of werd de brief later bezorgd dan dinsdag 14 februari: jammer dan! Binnen twee dagen waren alle bonnen op en moesten de achterblijvers tandenknarsend plaatsnemen op de wachtlijst. Dit leidde uiteraard tot veel kritiek en woedende reacties van mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien en de waardebonnen zeer goed kunnen gebruiken,’ aldus de kritiek van het platform. 

OPROEP UITBREIDEN ACTIE De Amstelveners die op de wachtlijst zijn geplaatst maken over twee maanden opnieuw kans. Dit omdat er mensen kunnen zijn die hun voucher niet gebruiken. Die worden dan opnieuw ter beschikking gesteld. Het minimaplatform acht de kans dat dit gebeurt echter klein gezien de grote belangstelling voor de actie. ‘Daarnaast is het volstrekt onduidelijk wie er dan als eersten aan de beurt komen. De enige reële hoop is dat de gemeente Amstelveen bezwijkt onder de zware kritiek en alsnog besluit de witgoedactie fors uit te breiden,’ stelt de belangorganisatie. 

De gemeente liet eerder al weten dat ze over twee maanden de balans op. ‘Als blijkt dat het aantal beschikbare cadeaukaarten onvoldoende is wordt bezien of uitbreiding van het project mogelijk is,’ aldus de gemeente.

Het minimaplatform is ook kritisch over de aanvankelijk opzet van de actie waarvoor mensen voor de aankoop aangewezen waren op BBC dat een vestiging heeft in winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert. ‘Voor mensen zonder eigen vervoer is dat onhandig. Bovendien vonden elektronicazaken in Amstelveen dit -terecht- oneerlijke concurrentie. Daarom heeft de gemeente nu besloten dat mensen hun cadeaubonnen ook kunnen besteden bij de detailhandel in Amstelveen, zoals DIS aan de Lindenlaan. Deze winkels hebben inmiddels hun eerste apparaten verkocht.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie