Wethouder Marijn van Ballegooijen: "Amstelveense minima moeten makkelijker de weg naar de gemeente weten te vinden."
Wethouder Marijn van Ballegooijen: "Amstelveense minima moeten makkelijker de weg naar de gemeente weten te vinden." René de Leeuw

Amstelveen wil regelingen voor minimagezinnen eenvoudiger maken

24 november 2022 om 10:59 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeente heeft diverse regelingen voor Amstelveense minima, maar die worden hiermee niet altijd bereikt. Volgens wethouder  Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen) is de overheid soms te ingewikkeld. “De komende periode onderzoeken we hoe we de drempel verder kunnen verlagen door aanvraagprocedures waar mogelijk te versimpelen. Amstelveense minima moeten makkelijker de weg naar de gemeente weten te vinden. Zo bereiken we meer mensen.” Met deze boodschap aan de gemeenteraad geeft wethouder  het startschot voor de hervorming van het Amstelveense minimabeleid.

Het bestaansminimum is de afgelopen jaren steeds verder onder druk komen te staan. Huishoudens met een laag inkomen – maar ook de middeninkomens - moeten steeds meer regelingen aanvragen om het hoofd boven water te houden. Dat is voor deze groep soms echter lastig. “We wisten dat armoede kan leiden tot stress, verminderde zelfredzaamheid en moeilijker meekomen in de samenleving. Maar uit onderzoek blijkt ook dat het soms kan zorgen voor verminderde vermogens om informatie te verwerken”, zegt Van Ballegooijen. “Van groepen met de minste administratieve vaardigheden, vragen we echter dat ze de meeste aanvraagprocessen doorlopen.”

KANSEN VERGROTEN De wethouder wil onder meer bereiken dat de gezondheidsverschillen als gevolg van de inkomenssituatie kleiner worden. ‘Kinderen die in armoede opgroeien kunnen hun leven lang last hebben van deze effecten. We willen hun kansen vergroten door ouderschap te versterken,” aldus Van Ballegooijen.

De wethouder bespreekt de uitgangspunten voor de hervorming van het minimabeleid eerst met de gemeenteraad. Vervolgens wordt het beleid verder uitgewerkt. Onderdeel hiervan zijn onder meer een klanttevredenheidsonderzoek en een gesprek met inwoners van Amstelveen (stadsgesprek). “Ook worden de minimagezinnen er zelf nadrukkelijk bij betrokken omdat zij ons het beste kunnen vertellen hoe wij ze kunnen helpen. Hun ervaringen zijn enorm waardevol, we doen het samen.” 

NOODFONDS Het nieuwe beleid moet in januari 2024 in werking treden. “Maar de huidige problemen als gevolg van stijgende prijzen vragen ook op korte termijn om actie”, zegt Van Ballegooijen. “Daarom gaan we nu eerst aan de slag met een noodfonds en een onderzoek naar steun aan middeninkomens.”

Op de website van de gemeente is een overzicht van alle regelingen te vinden: amstelveen.nl/minima

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie