Start van eerdere campagne om mensen met laag inkomen bewust te maken van bestaande regelingen.
Start van eerdere campagne om mensen met laag inkomen bewust te maken van bestaande regelingen. Gemeente Amstelveen

Veel minima kennen voor hen bedoelde regelingen niet

6 december 2019 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Het valt niet mee om minima bewust te maken van het bestaan van allerlei gemeentelijke regelingen die bedoeld zijn om hun leven plezieriger te maken. Tamelijk intensieve campagnes met onder meer posters in bushokjes en het uitdelen van flyers hebben niet het gewenste resultaat gehad. Het gevolg is dat die regelingen maar weinig worden benut. Raadsleden vinden dat de communicatie beter moet worden aangepakt.

Dat bleek tijdens een recente raadscommissievergadering over een door het college voorgesteld vernieuwd minimabeleid. De raad wil in de vergadering van woensdag 11 december nader bespreken hoe bekendheid en gebruik van de regelingen beter kunnen. Naar schatting maakt momenteel slechts 30 tot 40 procent van de doelgroep gebruik van de Bijzondere Bijstand en de gemeentelijke minimaregelingen, ondanks jarenlange campagnes om de betrokkenen te bereiken. Mogelijke oorzaken zijn schaamte of stress, het niet van de regelingen op de hoogte zijn en het niet op elkaar aansluiten van behoefte en aanbod. Wil Roode (SP) voegde daaraan toe dat inwoners niet eens standaard een folder over de minimaregelingen meekrijgen wanneer zij in het raadhuis een bijstandsuitkering komen aanvragen. "Want dat bepaalt de klantmanager," aldus Roode. "Dat is bewust mensen informatie onthouden. Dat zou je als college niet moeten willen. De SP gaat daarom een motie indienen om aan te dringen op verbetering van de communicatie over de minimaregelingen." Wat Roode betreft stuurt de gemeente gewoon per post een brief met informatie naar de betreffende inwoners.

STADSGESPREK Het blijkt ook moeilijk om de doelgroep te betrekken bij het maken van beleid. Een stadsgesprek om meer te horen van de doelgroep leidde slechts tot de aanwezigheid van acht betrokkenen. Roode wees erop dat maar vijftig personen uit de doelgroep van 3300 Amstelveners zijn uitgenodigd voor het stadsgesprek: "Het is schaamteloos dat er van de uitkomst van het stadsgesprek maar zeven zinnen zijn opgeschreven. Van gesprekken met ketenpartners zijn 17 pagina's gemaakt. De SP is van mening dat je geen beleid kunt maken op basis van de input van acht inwoners."

Wethouder Marijn van Ballegooijen meent dat uit alle gesprekken dezelfde analyse naar voren kwam van waar de knelpunten liggen. "Ondanks dat het aantal deelnemers uit de doelgroep klein was, had ik het gevoel dat we op het juiste spoor zaten met de analyse die we nu hebben gemaakt."

AMSTELVEENPAS Een bijna tragisch voorbeeld van het slechte bereik van het minimabeleid is de Amstelveenpas. Raadslid Victor Frequin (VVD) constateerde: "Wij verzetten ons niet tegen de Amstelveenpas, integendeel, maar het blijkt dat maar een derde van de doelgroep zo'n pas heeft en daarvan maakt maar tweederde er gebruik van. Dat is niet wat wij in Amstelveen willen. Er hoeft niet op bezuinigd te worden, maar we moeten dit beter doen."

De Amstelveenpas levert de pashouder vooral kortingen op van 10 tot 50 procent op sociale en culturele activiteiten en ook bij aankopen in sommige winkels. Het meest gebruiken de houders hun pas om 10 procent korting te krijgen bij aankopen in de Hema. Ook kortingen bij onder meer het zwembad en de bibliotheek worden relatief vaak benut, maar slechts van het aanbod van tien van de vijftig aanbieders wordt actief gebruik gemaakt. Voor bedrijven of ondernemers levert de pas weinig klandizie op, maar wel behoorlijk wat rompslomp. En de kortingen krijgen ze niet vergoed. Voor de computerregeling werkt de pas wel goed. In het collegevoorstel wordt aangegeven dat in september 2020 het huidige contract met de aanbieder afloopt. Dan moet er antwoord komen op de vraag: doorgaan of iets anders verzinnen? Suzanne Piet (PvdA) wil niet van de Amstelveenpas af.  "Die heeft nog steeds potentie. We moeten wel toe naar een herijking." Bert de Pijper (ChristenUnie) stelde voor na te gaan hoe andere gemeenten met een dergelijke pas omgaan.

COMPUTERS De raad is positief over het collegevoorstel voor versterking van het minimabeleid, waarvan één van de meest opvallende elementen is het op ruimere schaal beschikbaar stellen van computers aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. Momenteel hebben minima recht op één computer per gezin voor kinderen die voorgezet onderwijs volgen. Het voorstel is dat dit één computer per kind wordt. Sandra van Engelen (CDA) drong aan om ook voor leerlingen van de basisschool in de groepen 6, 7 en 8 één computer per kind beschikbaar te stellen. "Ook deze scholieren gebruiken al veelvuldig computers," aldus Van Engelen. Ook andere fracties voelen daar wel voor. Zo'n verdere uitbreiding kan, aldus wethouder Marijn van Ballegooijen, maar dat noodzaakt dan wel tot financiële aanpassingen. "Het college is ervanuit gegaan dat  de hoeveelheid huiswerk in het voortgezet onderwijs groter is dan in het basisonderwijs," zei hij. "En dat kinderen in het basisonderwijs nog wel samen van één computer gebruik kunnen maken."

PERSPECTIEF Volgens Saloua Chaara (D66) moet het minimabeleid niet alleen een opsomming zijn van regelingen, maar moet het ook preventief zijn en perspectief bieden om uit de armoede te komen. "Het gaat erom hoe wij voorkomen dat inwoners in armoede terecht komen en hoe zorgen we ervoor dat ze weer op eigen benen kunnen staan. Dat is waar het minimabeleid over moet gaan."

 

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie