Het kruispunt gezien vanaf de Van der Hooplaan.
Het kruispunt gezien vanaf de Van der Hooplaan. Google Straatview

Uitstel van verkeerstellingen bij kruispunt Startbaan/V.d. Hooplaan

7 december 2021 om 07:00 Overig

AMSTELVEEN[ De verkeerstellingen die deze week gehouden onder meer zouden worden op de kruising Van der Hooplaan/Startbaan zijn uitgesteld. Er is hier onder meer voor gekozen omdat de huidige situatie vanwege de coronamaatregelen geen goed beeld zou geven. De gemeenteraad had juli om de verkeerstellingen gevraagd met het oog op plannen voor herinrichting van de kruising. Het college wilde hier een rotonde aanleggen, maar de raad vroeg via een motie om nader onderzoek om te bepalen of dat de beste oplossing voor deze plek is. Het kruispunt wordt onder meer veel gebruikt door scholieren.

Voor de eerste week van deze maand stonden volgens het college aanvankelijk in heel Amstelveen tellingen gepland, waarbij ook de kruising Startbaan/Van der Hooplaan meegenomen zou worden. ‘Vanwege de recent weer veranderde situatie rondom Covid-19 is er momenteel echter helaas weer sprake van afwijkend fiets- en autoverkeer ten opzichte van de situatie daarvoor. Het houden van tellingen zou op dit moment een te zeer vertekend beeld geven,” aldus B en W.

FIETSPAD AFGESLOTEN Daarnaast speelt volgens het college ook mee dat het fietspad aan de oostzijde van de Van der Hooplaan vanwege de nog niet afgeronde sloop/nieuwbouw van het Herman Wesselink College, reeds lange tijd afgesloten is. Hierdoor moeten meer fietsers gebruik maken van de kruising Van der HooplaanStartbaan. ‘Wanneer deze werkzaamheden volledig afgerond zijn en het fietspad aan de oostzijde weer geopend is, kunnen nieuwe tellingen gehouden worden, die een juist beeld geven van de fiets- en autobewegingen op de kruising. De verwachting is dat dit in de loop van 2022 het geval zal zijn,’ aldus het college.

SPREIDING LESTIJDEN B en W geven daarbij aan dat het Herman Wesselink College en het Amstelveen College voor de start van dit schooljaar in overleg met het college hebben besloten om de lestijden aan te passen. Dat moet ervoor zorgen dat er meer spreiding van het fietsverkeer gedurende de ochtendspits plaatsvindt. ‘Beide scholen hebben uitgesproken hun lestijdenrooster over een half jaar te evalueren en dan vervolgens te kijken wat de volgende stap is.’

AFWEGING Het college wacht nu eerst de later te houden verkeerstellingen en de effecten van de lestijdenspreiding af om een goede afweging te kunnen maken van de verschillende inrichtingsalternatieven voor de kruising Van der Hooplaan-Startbaan. B en W verwachten deze afweging in de loop van 2022 te kunnen maken. Het college stelt daarbij dat rotondes in het algemeen zorgen voor een betere doorstroming van het autoverkeer en een betere en veiligere doorstroming van het lang zaamverkeer. ‘Er zijn echter ook situaties waarbij een rotonde niet altijd de beste keuze is.’ erkennen B en W.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie