Raadslid Arjan GerritSen (rechts) en omwonenden Edo Vellenga (midden) en Tom Pel (links) bij de rotonde bij de rotonde Legmeerdijk/Jane Adamslaan.
Raadslid Arjan GerritSen (rechts) en omwonenden Edo Vellenga (midden) en Tom Pel (links) bij de rotonde bij de rotonde Legmeerdijk/Jane Adamslaan. VVD Amstelveen

VVD wil verkeersveiligere inrichting van de Legmeerdijk bij Westwijk

28 september 2021 om 10:09 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De Amstelveense VVD-gemeenteraadsfractie pleit voor een veiligere inrichting van de Legmeerdijk ter hoogte van Westwijk. “Het is een drukke provinciale weg die door vrachtverkeer veelvuldig als doorgaande route wordt gebruikt. Daarnaast wordt er regelmatig te hard gereden door weggebruikers en verkeert het dubbelstrooks fietspad naast de weg in een slechte staat. ‘Op meerdere fronten is wat aan te merken op de Legmeerdijk. Dat moet echt veiliger,” aldus VVD-raadslid Arjan Gerritsen. De VVD heeft de kwestie via schriftelijke vragen bij het college van B en W aangekaart.

 Vanuit Westwijk en Aalsmeer-Oosteinde komen komen veelvuldig klachten binnen bij de VVD. Ook op zaterdagochtend rijden de vrachtwagens af en aan, juist op het moment dat kinderen naar de sport gaan en zij de Legmeerdijk moeten oversteken. Op doordeweekse schooldagen is dat beeld niet anders. De Legmeerdijk verwerkt veel verkeer en is populair onder vrachtwagenchauffeurs om als doorgaande route te gebruiken via de Bosrandweg richting de A9. Arjan Gerritsen: ‘Terwijl de route via de N201 en Fokkerweg daar eigenlijk voor bedoeld is. Dat is het snelle en veilige alternatief’.

SNELHEIDSOVERTREDINGEN[ Bovendien wordt er volgens de VVD op de Legmeerdijk veelvuldig te hard gereden. De toegestane maximum snelheid ter hoogte van Westwijk bedraagt 50 km/uur en even voorbij de rotonde bij de Jane Adamslaan is dat richting de N201 60 km/uur. De Legmeerdijk heeft echter de uitstraling en inrichting van een weg waar 80 km/uur gereden kan worden. ‘Dat er te hard gereden wordt is dus niet zo gek, maar het is natuurlijk niet gewenst,” stelt Arjan Gerritsen. Omwonenden ervaren meer geluidoverlast en de veiligheid bij de gelijkvloerse kruisingen met de Legmeerdijk, is beperkt. Dit laatste is ook op het dubbelstrooks fietspad naast de Legmeerdijk zichtbaar. Dit fietspad verkeert volgens de VVD in slechte staat en biedt weinig comfort.

[OP DE SCHOP De VVD heeft het college van B en W via de schriftelijke vragen verzocht om met de provincie Noord-Holland (de wegbeheerder) over de vrekeersveiligheid op de Legmeerdijk in gesprek te gaan. Volgens de partij is het daar nu het goede moment voor omdat de provincie de Legmeerdijk op termijn namelijk op de schop gaat nemen. Er wordt onderhoud gepleegd, de rotonde ter hoogte van de Jane Adamslaan wordt verbeterd en ter hoogte van de Marshallsingel zal een nieuwe rotonde komen om de uitbreiding van de woonwijk Nieuw Oosteinde (Aalsmeer) te ontsluiten. 

Arjan Gerritsen: “Er liggen dus kansen om snelheidsvertragende maatregelen mee te nemen in de werkzaamheden, om de Legmeerdijk daarmee minder aantrekkelijk te maken voor vrachtverkeer en de verkeersdruk en geluidoverlast te verminderen. Bovendien kan het fietspad langs de weg tegelijkertijd een grondige opknapbeurt krijgen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie