Afbeelding
Pixabay

Vier op tien inwoners Amstelveen eenzaam

28 mei 2021 om 18:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Ondanks een goed zorgaanbod en vele activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden, voelt vier op de tien Amstelveners zich wel eens eenzaam. Door corona is dat alleen maar erger geworden. Het treft niet alleen ouderen, maar zeker in coronatijd ook jongeren.

Eenzaamheid is een complex probleem dat niet is op te lossen met simpelweg een etentje. Iedereen ervaart het anders. Eenzaamheid hoeft niet slechts voort te komen uit alleen zijn, het kan zelfs voorkomen binnen relaties. En er zijn mensen die zich juist als ze alleen zijn heel prettig voelen. Wat de aanpak lastig maakt is dat mensen meestal niet te koop lopen met eenzaamheid.

ONDERZOEK Uit GGD-onderzoek blijkt dat ‘matige eenzaamheid’ het meest voorkomt onder 75-plussers en ‘ernstige eenzaamheid’ relatief vaak bij 19-­ tot 34-­jarigen. Ernstige eenzaamheid doet zich ook vaker voor bij mensen met een lage of middelbare opleiding, een laag inkomen, zonder betaald werk, met een niet­-Nederlandse herkomst en bij alleenwonenden. Het college wil eenzaamheid aanpakken en beseft dat daar vanwege de complexiteit veel kennis en kunde voor nodig zijn. Het wil daarom diverse organisaties betrekken bij die aanpak en ook goed kijken naar wat er elders in Nederland aan wordt gedaan. Woensdag vroeg het college in een commissievergadering raadsleden om suggesties voor een goede aanpak.

Die kwamen er van verschillende fracties. Victor Frequin (VVD) ziet met name voor clubs en verenigingen een taak. “De meeste clubs zoeken leden die wel wat willen organiseren,” zei hij. “19- tot 34-jarigen zijn bij uitstek de groep die zich wel bij clubs willen aansluiten.” Saloua Chaara (D66) constateerde dat jongeren veelal totaal geen idee hebben waar ze met het probleem van eenzaamheid terechtkunnen en wil daarover betere communicatie. Stieneke Kruijer (GroenLinks) wees op het belang van een breed aanbod van activiteiten: “De één wil klaverjassen, maar de ander een lezing over quantummechanica.” Marga van Herteryck (BBA) ziet een rol voor huisdieren. Diana Julio (Lijst Höcker) zei dat contacten aangaan en onderhouden niet voor iedereen gemakkelijk is: “Er zou een training voor moeten zijn.”

BARBECUES Het college gaat hier verder mee aan de slag. Bert de Pijper (ChristenUnie) vond eenzaamheid echter iets dat niet door wethouders maar door inwoners zelf opgelost moet worden: “Ik denk bijvoorbeeld aan buurtbarbecues.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie