VVD-raadslid Janneke Leegstra wil het Amsterdamse Bos splitsen in een Amstelveens en Amsterdams deel.
VVD-raadslid Janneke Leegstra wil het Amsterdamse Bos splitsen in een Amstelveens en Amsterdams deel. René de Leeuw

Voorstel VVD in raad: ‘Knip Amsterdamse Bos in tweeën’

5 februari 2021 om 13:20 Politiek

AMSTELVEEN Het is best een rare situatie: de gemeente Amsterdam is eigenaar van het Amsterdamse Bos en ook verantwoordelijk voor het beheer ervan, maar het bos ligt op Amstelveens grondgebied en ook maken heel veel Amstelveners er gebruik van. Zouden de verhoudingen tussen beide gemeenten wat het bos aangaat, niet anders georganiseerd moeten worden?

In de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) van donderdagavond, waarin het nieuwe Bosplan werd besproken, kwam VVD-raadslid Janneke Leegstra met het radicale voorstel om het eigendom van het Amsterdamse Bos in tweeën te splitsen, bijvoorbeeld met de A9 als grens, waarna Amstelveen en Amsterdam ieder verantwoordelijk worden voor hun eigen deel van het Bos. Leegstra kondigde aan dat de VVD overweegt hierover een motie in te dienen voor de komende raad op 17 februari.

Jacqueline Solleveld Olthof (BBA) meende dat het VVD-idee zeker een gesprek waard is en wilde van het college graag horen of het deze mogelijkheid wil onderzoeken. Ook Dick Loos (PvdA) leek het een gedachte om eens nader naar te kijken. Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) dacht meer aan het oprichten van een gezamenlijke werkorganisatie voor het Amsterdamse Bos door beide gemeenten.

SCENARIO Wethouder Floor Gordon reageerde: “Het voorstel van de VVD zou één van de scenario’s voor de toekomst kunnen zijn.” Hoewel Amsterdam momenteel juridisch niet verplicht is Amstelveen bij beheer en plannen voor het bos te betrekken, heeft de hoofdstad dat bij het opstellen van het nieuwe Bosplan wél uitgebreid gedaan. “Er is goed overleg geweest met Amsterdam, maar een volgend college daar kan er heel anders over denken en er is helemaal niets vastgelegd over samenwerking,” aldus Gordon. De wethouder wil het ijzer smeden nu het heet is en van de komende tijd van de Amstelveense raad horen welke kant het op wil om de samenwerking met Amsterdam te versterken. Dat is volgens haar niet iets om vlak voor de raadsverkiezingen van komend jaar nog even te regelen, maar er kunnen wel goede aanzetten worden gegeven zodat nieuwe colleges daarover kunnen besluiten.

GROOT GENOEG? D66 kwam met een heel andere vraag: is het Amsterdamse Bos wel groot genoeg? “We zien het Bos uitpuilen,” constateerde D66-raadslid Edwin van der Laan. “En het wordt er alleen maar drukker, want de aantallen inwoners in zowel Amstelveen als Amsterdam nemen de komende jaren fors toe. Helaas is er op Amstelveens grondgebied geen centimeter meer beschikbaar om het bos uit te breiden. Daarom zou Amstelveen in overleg moeten treden met Amsterdam, Aalsmeer en Haarlemmermeer om de mogelijkheden na te gaan om toch tot een groter bos te komen.” D66 overweegt een motie hierover voor de komende raadsvergadering.

De raad is verder positief over het nieuwe Bosplan, maar wil wel betere bereikbaarheid per openbaar vervoer, voorkomen dat er parkeerproblemen ontstaan rond het bos, aandacht voor hondenbezitters en het terugdraaien van gezamenlijk gebruik van paden door wandelaars en fietsers omdat die elkaar nu vaak in de weg zitten.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie