Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Gemeente Amstelveen werkt samen met iedereen die wil in Alliantie tegen Eenzaamheid

25 april 2021 om 15:27 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Eén op de tien Amstelveners is ernstig eenzaam. Als inwoners zich ernstig of langdurig eenzaam voelen, kan dit vervelende gevolgen voor de gezondheid hebben. Alleen door samen te werken kan eenzaamheid voorkomen en verminderd worden. Gemeente Amstelveen is daarom een Alliantie tegen Eenzaamheid gestart, waarbij iedereen die hieraan wil bijdragen zich kan aanmelden.

Eenzaamheid voorkomen vraagt om een bundeling van krachten van gemeente, ondernemers, bedrijven, sport, cultuur-, welzijn- en zorgpartijen. Een van de onderdelen van de aanpak van de gemeente is daarom het oprichten van een Amstelveense Alliantie tegen eenzaamheid, waarin gezamenlijk wordt gewerkt aan het verminderen ervan. Binnen deze alliantie kunnen organisaties en gemeente, leren van elkaar en van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over eenzaamheid, het signaleren en herkennen van eenzaamheid bevorderen en samenwerken aan nieuwe oplossingen. De gemeente Amstelveen nodigt een ieder uit die zich wil inzetten voor een langere termijnaanpak van eenzaamheid.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): “We leven door corona nu meer dan ooit met elkaar op afstand en blijven veel thuis, waardoor de kans op eenzaamheid wordt vergroot. Veel inwoners praten niet over hun eenzaamheid omdat ze zich schamen, waardoor eenzaamheid vaak onzichtbaar is. Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals armoede, werkloosheid, een chronische ziekte of een beperking, mantelzorg geven, een overleden partner of iemands sociale vaardigheden. Er is daarom niet één eenvoudige oplossing tegen eenzaamheid. Het enkel organiseren van een leuke bijeenkomst is vaak niet voldoende: iemand die eenzaam is omdat ze altijd op haar man met dementie moet passen kan daar pas heen als er oppas is, terwijl iemand met depressieve gevoelens misschien meer heeft aan professionele hulp. Binnen de gemeente Amstelveen zijn er gelukkig veel initiatieven die eenzaamheid bestrijden. Door samen te werken in de alliantie kunnen we meer bereiken: samen signaleren of een inwoner eenzaam is en samen kijken wat daarvoor de beste oplossing is. Ik hoop dat alle organisaties, bedrijven en personen die mee kunnen helpen om eenzaamheid te bestrijden zich aanmelden voor de alliantie.”

Participe, Amstelveen voor elkaar en het jongerenwerk zijn al aangesloten bij de Alliantie tegen Eenzaamheid. Organisaties en personen die zich ook willen aansluiten bij de Alliantie tegen Eenzaamheid kunnen een mail sturen naar eenzaamheid@amstelveen.nl.

Meer informatie is te vinden op www.amstelveen.nl/alliantie-tegen-eenzaamheid

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie