GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni diende de motie in
GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni diende de motie in René de Leeuw

Raad unaniem akkoord met motie om ouderen te helpen aan een kleinere woning

17 februari 2022 om 14:55 Wonen

AMSTELVEEN De gemeenteraad is woensdagavond unaniem akkoord gegaan met een motie van GroenLinks om maatregelen te onderzoeken om het ouderen gemakkelijker te maken te verhuizen van een te grote woning naar een kleinere. Begeleiding door een seniorenmakelaar en een verhuisvergoeding zou ouderen daarbij moeten helpen.

Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n 12 procent van de Amstelveense ouderen aangeeft dat hun woning te groot is en dat ze graag verhuizen naar een kleiner, maar wel betaalbaar huis. Kinderen zijn al lang de deur uit, soms is de partner overleden en dan is het huis waar ze wonen veel te groot. Maar omdat een kleiner huis voor hen vaak duurder uitpakt en een verhuizing nu eenmaal veel gedoe met zich meebrengt, zien ouderen vaak van het zoeken naar een andere woning af. Intussen groeit het stuwmeer van jonge gezinnen die dringend behoefte hebben aan een voor hen geschikte woning van het soort waar nu die ouderen in wonen.

PRAKTIJK “In de praktijk komt het maar weinig voor dat ouderen daadwerkelijk naar een kleinere woning verhuizen,” aldus GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni, die de motie indiende. “Amstelveen heeft al wel de ‘Van Groot naar Beter’-regeling, maar die is alleen van toepassing op sociale huurwoningen en biedt geen begeleiding voor ouderen die willen verhuizen van bijvoorbeeld sociaal naar koop, van koop naar sociaal, van particuliere huursector naar sociaal enzovoorts. Andere steden, zoals Rotterdam en Assen, hebben hiervoor een seniorenmakelaar aangesteld en dat blijkt te werken.”

De seniorenmakelaar - anderen spraken in de raadsvergadering liever over ‘seniorencoach’ - moet 55-plussers die niet in aanmerking komen voor Van Groot naar Beter, helpen verhuizen naar een voor hen geschiktere woning woning. Aouni’s motie werd enthousiast ontvangen, alleen de VVD had aanvankelijk nog bedenkingen, maar ging later alsnog overstag, zodat de steun voor de motie unaniem werd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie