52 procent van de woningen wordt met de regeling beschermd tegen opkopen.
52 procent van de woningen wordt met de regeling beschermd tegen opkopen. Eddie de Blieck

Raad kiest unaniem voor woonplicht: huizenkoper in Amstelveen moet zelf in gekocht huis gaan wonen

17 februari 2022 om 13:55 Wonen

AMSTELVEEN Wie een huis koopt in Amstelveen met een WOZ-waarde tot 411.000 euro, moet hier zelf in gaan wonen. Dat heeft de raad woensdag besloten. De regel geldt voor minimaal vier jaar na aankoop van een woning. Doel ervan is te voorkomen dat goedkope en middeldure woningen in handen komen van beleggers die er vervolgens dure huurwoningen van maken.

De regeling, die ‘opkoopbescherming’ wordt genoemd, is een manier om het aantal ‘betaalbare’ woningen in Amstelveen betaalbaar te houden. 52 procent van de woningen wordt met de regeling beschermd. De grens van 411.000 euro is gebaseerd op wat in het gemeentebeleid goedkope en middeldure woningen worden genoemd, waarbij de feitelijke koopprijs in de praktijk overigens ligt rond 450.000 euro. De raad wil echter zo spoedig mogelijk een hogere WOZ-grenswaarde instellen om meer woningen tegen beleggers te beschermen. 

AMSTERDAM Ook Amsterdam wil opkoopbescherming invoeren, per 1 april, maar met een hogere WOZ-grenswaarde, namelijk 512.000 euro. Amstelveense raadsleden vrezen dat hierdoor beleggers die in Amsterdam panden willen kopen met een waarde tussen 411.000 en 512.000 euro, uitwijken naar Amstelveen, met nadelige effecten voor dat prijssegment. Iedere gemeente moet echter voor de eigen woningmarkt zelf juridisch grondig onderbouwen waarom er voor woningen opkoopbescherming van kracht wordt. Het optrekken van de Amstelveense grens van 411.000 euro naar een hoger bedrag kost daarom tijd. Bij een grenswaarde van 512.000 euro wordt zo’n 73 procent tegen beleggers beschermd.

Arnout van den Bosch (PvdA) diende een motie in om zo snel mogelijk die juridische onderbouwing voor een hogere WOZ-grenswaarde te leveren, zodat de grens omhoog kan. “Bij 411.000 euro vallen er in Amstelveen teveel woningen niet onder de opkoopbescherming,” zei hij. “Woningzoekenden in het segment boven 411.000 euro houden dan veel last van het prijsopdrijvende effect van beleggers die woningen kopen voor verhuur. Daarom stel ik voor dat we, zodra het maar even kan, een hogere grenswaarde doorvoeren, en wat de PvdA betreft: hoe hoger hoe beter.” Van den Bosch kreeg unanieme steun voor zijn motie, net als het collegevoorstel voor de opkoopregeling zelf.

METEEN Het college had al in het raadsvoorstel voor opkoopbescherming opgenomen dat de resultaten van de regeling na zes maanden worden geëvalueerd en dat er dan, als dat nodig blijkt, alsnog een hogere grenswaarde komt. Volgens wethouder Herbert Raat wordt dat dan op z’n vroegst oktober. Wat Van den Bosch betreft gaat dat niet snel genoeg. Hij stelde voor om in ieder geval, zodra gebleken is dat de verhoging wenselijk en juridisch gezien geoorloofd is, al in de eerstvolgende raadsvergadering het besluit te nemen om de grenswaarde te verhogen. Van den Bosch zei er, gezien ontwikkelingen in andere gemeenten, optimistisch over te zijn dat die verhoging inderdaad sneller kan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie