PvdA-raadslid Arnout van den Bosch.
PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. PvdA

PvdA wil vaart achter invoering opkoopbescherming Amstelveen

3 januari 2022 om 10:35 Wonen

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van de PvdA roept het college van B en W op om haast te maken met invoering van de opkoopbescherming voor bestaande koopwoningen. Het college heeft voor de jaarwisseling bekendgemaakt deze opkoopbescherming in te willen invoeren in Amstelveen. De PvdA is blij met deze eerste stap, maar pleit wel voor snelle invoering van de maatregel die regelt dat een koper van een huis dat in de eerste vier jaar niet mag verhuren. 

Met de opkoopbescherming wordt voorkomen dat beleggers huizen opkopen en vervolgens verhuren. De PvdA pleit hier al langer voor en is blij met deze stap. PvdA raadslid Arnout van den Bosch: “De huizenprijzen in Amstelveen zijn de laatste jaren door het dak gegaan, dat komt voor een groot deel door huisjesmelkers die veel geld verdienen met verhuur aan mensen die wanhopig op zoek zijn naar een huis. Dat is asociaal en moet stoppen. Opkoopbescherming helpt daarbij.”

ENORM PROBLEEM Op dit moment bestaat er geen opkoopbescherming bescherming in Amstelveen. Er is alleen een zelfbewoningsplicht voor wie een nieuwbouwhuis koopt. Dat komt doordat de wet die opkoopbescherming mogelijk maakt pas op 1 januari 2022 is ingegaan. De PvdA heeft er daarom al eerder voor gepleit te beginnen met de voorbereidingen, zodat de opkoopbescherming meteen daarna ingevoerd kon worden. PvdA raadslid Arnout van den Bosch: “Toen wij in juni 2021 aan de wethouder vroegen om de opkoopbescherming snel in te voeren, kwam nog het voorzichtige antwoord dat dit eerst onderzocht moest worden. Uit dat onderzoek bleek vervolgens wat wij al dachten: het opkopen van huizen voor de verhuur is echt een enorm probleem in Amstelveen.”

TORENHOGE HUREN Uit het onderzoek van de gemeente blijkt onder meer dat 33 procent van de verkochte woningen in Amstelveen momenteel naar beleggers gaat, met uitschieters naar 40 procent in wijken als Elsrijk en Randwijck. De huren die door deze beleggers worden gevraagd zijn volens de PvdA torenhoog: maar liefst 97,4 procent van de opgekochte huizen krijgt een huur in het hoge segment van meer dan 1.100 euro per maand. Door die hoge huuropbrengsten kunnen beleggers steeds meer bieden bij de aankoop van nieuwe huizen, waardoor het effect zichzelf versterkt.  “Het is schandalig hoe huisjesmelkers steeds meer huizen opkopen om torenhoge winsten te maken. Huizen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen,” aldus Arnout van den Bosch.

GEEN TIJD TE VERLIEZEN Volgens het voorstel van het college gaat de opkoopbescherming in Amstelveen gelden voor alle koopwoningen met een WOZ-waarde tot 411.000 euro. Hoewel de PvdA deze grens liever hoger had gezien, bijvoorbeeld op 512.000 euro zoals in Amsterdam, is de PvdA blij met deze eerste stap. Raadslid Arnout van den Bosch: “Er is geen tijd te verliezen. Als blijkt dat de grens van 411.000 euro inderdaad te laag ligt, dan passen we dat wel weer aan. Belangrijkste is dat we in ieder geval de huizen onder die grens gaan beschermen tegen huisjesmelkers. Nu haast maken met de invoering!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie