In april ontspoorde een tram van lijn 25 in Westwijk.
In april ontspoorde een tram van lijn 25 in Westwijk. Eddie de Blieck

D66 Amstelveen wil snel oplossing voor storingen op Amstelveenlijn

12 november 2021 om 11:18 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN D66 Amstelveen wil dat de storingen met Amsteltram 25 snel tot het verleden gaan behoren. Dit omdat inwoners de afgelopen maanden regelmatig te maken hadden met vertragingen wegens storingen. Amsteltram 25 rijdt nu bijna een jaar en het wordt tijd dat de kinderziektes verholpen worden, vinden de democraten. Aan het begin van van dit jaar vroeg ook de PvdA al om oplossing van de steeds terugkerende storingen. 

Veel Amstelveners maken gebruik van de Amsteltram, die tussen Amsterdam Zuid en Westwijk rijdt. Helaas hebben veel reizigers de afgelopen tijd te maken gehad met uitval van ritten en vertragingen omdat er storingen waren. Hoewel D66 er begrip voor heeft dat de tram in de startfase met kinderziektes te maken had, is het geduld van de lokale fractie na bijna een jaar op. Problemen moeten nu echt met prioriteit worden opgelost, vindt D66. 

 ONGEHOORD “Betrouwbaar openbaar vervoer is erg belangrijk voor mensen die ervan afhankelijk zijn. Mensen rekenen op de tram om naar het werk te gaan of om op tijd op school te komen. Wij vinden het ongehoord dat de problemen na bijna een jaar nog spelen. Op langere termijn zal Amsteltram 25 veel meer reizigers vervoeren, de verlenging van Westwijk naar het dorpscentrum van Uithoorn is gepland voor 2024. Amsteltram 25 zal dus voor nog meer mensen hét openbaar vervoersmiddel worden. Daarom is het volgens D66 des te belangrijker om nú alles op alles te zetten om de storingen tot een minimum te beperken,” aldus D66-gemeenteraadslid Ben Idder (woordvoerder vervoer).

De Amstelveense gemeenteraad heeft slechts beperkte bevoegdheid over Amsteltram 25.De Vervoerregio is verantwoordelijk voor al het openbaar vervoer in de regio Amsterdam Amstelland en dus ook verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Amstelveen. De Vervoerregio is opdrachtgever van aannemers die aan het tramspoor bouwen en onderhoud plegen en van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam (GVB). D66 Amstelveen heeft daarom het dagelijks bestuur van de Vervoerregio opgeroepen om de problemen snel en met daadkracht op te lossen. Het dagelijks bestuur heeft toegezegd in december duidelijkheid te geven over hoe de storingen worden opgelost.

PvdA Amstelveen stelde in februari hierover al vragen aan het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch wilde weten wat de Vervoerregio aan de storingen ging doen en wanneer de Amstelveenlijn eindelijk zonder problemen rijdt. “We hebben lang genoeg op de tram gewacht,” stelde hij. Het bestuur van de Vervoerregio liet in de antwoord weten dat de GVB nog tot de zomer van 2021 tijd nodig had om de werkzaamheden aan de Amstelveenlijn af te ronden. De verwachting was dat het systeem daarna robuuster zou worden en de storingen zouden afnemen. In de praktijk blijkt de Amsteltram echter ook nu nog regelmatig met storingen te kampen te hebben.


D66-raadslid Ben Idder bij halte van Amstelveenlijn - Foto: D66 Amstelveen

D66-raadslid Ben Idder
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie