GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni en fractievoorzitter Lennart de Looze bij de Bankrastoren.
GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni en fractievoorzitter Lennart de Looze bij de Bankrastoren. GroenLinks Amstelveen

GroenLinks: ‘Onzin om op verkiezingen te wachten met wijziging woonbeleid’

21 februari 2022 om 13:12 Politiek

AMSTELVEEN GroenLinks heeft samen met de SP tijdens de raadsvergadering van 20 februari een motie ingediend om de Woonagenda per direct aan te passen om de wooncrisis aan te kunnen pakken. Aanleiding was het onafhankelijke lokale rekenkameronderzoek waaruit blijkt dat diverse uitgangspunten van de Woonagenda niet aansluiten bij de problematiek. De motie werd door andere partijen niet gesteund, vooral omdat zij de verkiezingen af willen wachten alvorens de Woonagenda te herzien. GroenLinks-lijsttrekker Lennart de Looze noemt dat ‘klinkklare onzin’.

“Wat de rekenkamer heeft onderzocht, heeft helemaal niks met de politiek te maken, maar is gebaseerd op objectieve feiten. Feiten waar wij als raad direct mee aan de slag moeten gaan en waarmee we het huidige beleid moeten aanpassen,” zegt De Looze. De huidige Woonagenda (opgesteld door het college bestaande uit de VVD, D66 en PvdA) geeft volgens hem al jaren geen ruimte voor het realiseren van sociale woningen, betaalbare en kwalitatieve koopwoningen en ouderenwoningen. 

SOCIALE HUURWONINGEN In de Woonagenda wordt voornamelijk ingezet op doorstroming van de zogenoemde scheefwoners en er worden vanwege dit beleid al jaren geen extra sociale woningen toegevoegd. Uit het rekenkameronderzoek blijkt volgens De Looze  dat er tot 2025 minstens 1.320 extra sociale woningen toegevoegd moeten worden. “Ook is feitelijk onderbouwd dat de groep die nu goedkoop scheef woont minstens even groot is als de groep die nu te duur scheef woont.”

’BETAALBAAR’ In de huidige Woonagenda is verder als beleid opgenomen dat 363.000 euro als bovengrens moet worden genomen voor een ‘ betaalbaar’ appartement. Zonder hierbij een minimaal aantal slaapkamers of een minimaal aantal vierkante meter in op te nemen. Uit het onderzoek van de rekenkamercommissie blijkt dat de grootste vraag is naar woningen tussen de 279.000 en 409.000 euro en dat de meeste vraag is naar woningen met minstens twee slaapkamers voor gezinnen. De afgelopen jaren is vooral gefocust op veel te kleine appartementen van 40 tot 50 vierkante meter in het vastgestelde middeldure huur- en koopsegment (huur 700 tot 1.100 euro, koop maximaal 363.000 euro). Uit het rekenkameronderzoek blijkt dat er nu al een overaanbod is voor de veel te kleine woningen die in Amstelveen worden gebouwd en dat zelfs ontwikkelaars aangeven dat we op dit moment voor leegstand in de toekomst bouwen. De Looze noemt als voorbeeld de Bankrastoren met “allemaal dure appartementen als je het per vierkante meter bekijkt.”

SENIORENWONINGEN Uit het rekenkameronderzoek blijkt ook dat 12 procent van de ouderen aangeeft dat hun woning te groot is, en dat dit vooral ouderen zijn die nu in een koopwoning leven. Zij willen graag naar een betaalbare levensloopbestendige woning verhuizen, maar deze woningen met een betaalbare prijs, zijn niet beschikbaar. De vraag naar betaalbare seniorenwoningen zal door de vergrijzing alleen maar toenemen.

“Wij hebben de afgelopen jaren tegen de woonagenda gestemd en tegen alle bouwprojecten die in de raad zijn gepasseerd, omdat we wisten dat dit beleid geen oplossing is voor de wooncrisis. Nu is het door een onafhankelijk onderzoek ook daadwerkelijk onderbouwd. Het is leuk om gelijk te krijgen, maar niet als het ten koste gaat van onze inwoners,” voegt GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni toe. “Aangezien de motie niet is aangenomen, hopen wij dat er na de verkiezingen snel iets wordt gedaan om de huidige wooncrisis in Amstelveen op te lossen en het beleid zo snel mogelijk wordt aangepast.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie