De verhuurder overhandigt de sleutel van het Parentshouse aan wethouder Marijn van Ballegooijen en directeur Regenboog Groep Hans Wijnands.
De verhuurder overhandigt de sleutel van het Parentshouse aan wethouder Marijn van Ballegooijen en directeur Regenboog Groep Hans Wijnands. Gemeente Amstelveen

Bewoner eerste Parentshouse krijgt de sleutel

3 juni 2021 om 15:15 Wonen

AMSTELVEEN De bewoners van het eerste Parentshouse in Amstelveen kregen 1 juni de sleutel. Een initiatief van De Regenboog Groep en gemeente Amstelveen: een huis voor gescheiden ouders met als doel tot rust te komen. Toekomstig bewoner Sacha kan niet wachten met verhuizen. “Ik woon nu tijdelijk in Amsterdam, maar daar moest ik weer uit. Ik ging googelen en kwam dit project tegen. Particuliere huur kan ik niet betalen en een sociale huurwoning is niet snel te krijgen, dus ik hoopte dat er nog plek was. Niet in Amsterdam, hoorde ik toen ik ging bellen, maar al snel zou er een Parentshouse worden geopend in Amstelveen. Nog beter! We komen uit Amstelveen. De vader van mijn kind woont hier om de hoek.”

Het huis is van Elmar Hogenboom. “Ik ben geen filantroop, maar met een Parentshouse wint iedereen: de bewoners, de gemeente en de verhuurder.” Het idee kreeg hij uit de krant. “Regelmatig las ik artikelen over economisch daklozen. Zo bleef mijn oog steken op dit project. Natuurlijk had ik er ook studenten in kunnen zetten, maar die kunnen desnoods ook bij hun ouders blijven wonen. Met een Parentshouse los je echt een maatschappelijk probleem op. Deze mensen kunnen vaak nergens terecht. Ze gaan van bank naar zolder en van zolder naar tuinhuis. Dat is al lastig zonder kinderen.”

GEEN STRESS “Even geen stress over de vraag waar je moet gaan wonen. Een taak van de overheid natuurlijk, maar de overheid kan bij deze overspannen woningmarkt moeilijk huizen hiervoor vrijmaken”, geeft wethouder Marijn van Ballegooijen aan. “Wij zijn nu druk bezig met het project ‘Onder de pannen’ en er zijn al meer woningen voor economisch daklozen. Binnenkort zullen er meer volgen. Maar dit is het eerste Parentshouse in Amstelveen. We zijn heel blij met een huis waar gescheiden ouders en hun kinderen echt even rust kunnen vinden”, aldus Van Ballegooijen. 

IN DE BUURT VAN DE KINDEREN De bewoners betalen gewoon huur. Wel springt de gemeente bij om het project draaiende te houden. Dit gebeurt met de zogenaamde Blokhuismiddelen, geld dat Paul Blokhuis (staatssecretaris van VWS) vorig jaar heeft vrijgemaakt met de bedoeling structurele oplossingen te vinden voor het stijgend aantal economisch daklozen in Nederland. “Ook in Amstelveen hebben helaas steeds meer bewoners te maken met woningnood”, zegt Van Ballegooijen, die de opening van het Parentshouse verrichtte. “Mensen raken om wat voor reden dan ook hun huis kwijt en komen daardoor in de problemen. Een voorbeeld is het einde van een relatie. Wat moet je als gescheiden ouder als je geen huis in je eigen omgeving kunt vinden? Verplicht bij elkaar wonen is niet ideaal. Je wilt als gescheiden ouder in de buurt van je kinderen kunnen blijven wonen, zodat je samen voor de kinderen kunt zorgen. Daar is dit Parentshouse een oplossing voor. Een jaar rust. Dat is de meerwaarde van dit project. Even geen stress over de vraag waar je moet gaan wonen. We werken al een tijd goed samen. Met de mensen van De Regenboog Groep kijken we hoe we als gemeente leegstaande kantoorpanden en hotels geschikt kunnen maken voor economisch daklozen. Ook hopen we in de toekomst meer Parentshouses te kunnen openen in Amstelveen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie