De afgeplakte ramen van de Getir-vestiging in Kostverlorenhof hebben inmiddels plaatsgemaakt voor etalages met werk van lokale kunstenaars.
De afgeplakte ramen van de Getir-vestiging in Kostverlorenhof hebben inmiddels plaatsgemaakt voor etalages met werk van lokale kunstenaars. Joop Touw

Diverse raadsfracties willen toch ruimere regels voor vestigingen flitsbezorgers

28 februari 2023 om 14:40 Winkels

AMSTELVEEN Diverse raadsfracties willen ruimere mogelijkheden voor de vestiging van flitsbezorgers in Amstelveen dan alleen op bedrijventerreinen, zoals het college van B en W heeft voorgesteld. Dat bleek tijdens een raadsdebat over dit onderwerp op 22 februari.

Flitskoeriers, die in heel korte tijd bestelde boodschappen thuis bezorgen, veroorzaakten na vestiging in Kostverlorenhof overlast. Volgens de huidige regels kunnen zij zich nu vestigen in winkelpanden waar dan ook, maar het college wil strengere regels: alleen nog op bedrijventerrein en als er toch elders een geschikte plek is, dan pas na wijziging van het bestemmingsplan.

TE STRIKT

De VVD vond de beperking tot bedrijventerreinen te strikt. VVD-raadslid Janneke Leegstra was bij Getir in Kostverlorenhof geweest en constateerde dat het bedrijf veel gedaan heeft tegen overlast. “Wij komen met een amendement waarin we voorwaarden opnemen voor verkeersafwikkeling, veiligheid  en participatie van bewoners.” Ze kreeg steun van onder meer D66 en SP.

Arnout van den Bosch (PvdA) voelde niets voor een soepeler aanpak. “Vestigingen van flitsbezorgers zijn in wezen distributiecentra en die horen op bedrijventerreinen.” Dat Getir goede maatregelen heeft genomen wil volgens hem niet zeggen dat andere bedrijven dit ook doen. Ruud Kootker (BBA) viel hem bij: “De voorgestelde regels zijn streng, maar het is beter zo te beginnen en op basis van ervaringen te bekijken wat verder mogelijk is.” 

Volgens wethouder Adam Elzakalai is dat ook de bedoeling. “Misschien is ‘alleen op bedrijventerreinen en elders niet’ iets te strikt. Maar we kunnen later altijd afwijken, mits met een goede onderbouwing.” De raad besluit op 29 maart over de regels. VVD en GroenLinks komen dan met amendementen voor ruimere regels.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie