Een van de flitsbezorgers heeft een vestiging geopend in winkelcentrum Kostverlorenhof.
Een van de flitsbezorgers heeft een vestiging geopend in winkelcentrum Kostverlorenhof. Joop Touw

Amstelveen legt opkomst flitsbezorgers aan banden

18 februari 2022 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente stelt paal en perk aan de opmars van zogeheten ‘flitsbezorgers’, die boodschappen in zeer korte tijd na bestelling thuisbezorgen. De gemeenteraad ging daar woensdag unaniem mee akkoord.

Tot nu toe konden flitsbezorgers zich met hun ‘darkstores’ onbelemmerd vestigen in bijvoorbeeld winkel- en bedrijfspanden, maar de aanpak van de gemeente komt erop neer dat dit moet worden geregeld in een bestemmingsplan. Dat heeft de gemeente nog niet, maar die gaat dat wel maken. Totdat dit bestemmingsplan klaar is – over uiterlijk een jaar – geldt een zogeheten ‘voorbereidingsbesluit’ dat inhoudt dat vestiging van een flitsbezorger verboden is, tenzij de gemeente hiervoor ontheffing verleent. Dat biedt de mogelijkheid vestiging toch toe staan op plekken waar dit geen overlast oplevert. Recent hebben Amsterdam en Diemen vergelijkbare besluiten genomen. In Amstelveen zijn sinds kort twee van dergelijke bezorgdiensten actief. Ze bevinden zich in winkelcentrum Kosterverlorenhof en op bedrijventerrein Legmeer.

LEVENSGEVAARLIJK In de raadsvergadering woensdag juichte PvdA-raadslid Arnout van Van den Bosch de door het college voorgestelde regeling toe. “Niet alleen worden bij dergelijk bedrijven de werknemers uitgebuit, ook leveren ze overlast op, zoals bij Kostverlorenhof,”stelde hij. “Er ontstaan levensgevaarlijke situaties door het voortdurende af- en aanrijden. De PvdA vindt dat flitsbezorgers geweerd moeten worden uit woonwijken. Ook de vestiging in Kostverlorenhof.” 

Michel Becker (AVA) constateerde dat het onderwerp flitsbezorging een ‘hot item’ is in de media en in de wijken. “Mensen volgen dit met angst en beven: komt dat ook bij mij in de straat?”

Arjan Gerritsen (VVD) vond dat de raad geen overhaaste beslissingen moest nemen: “De VVD juicht ondernemerschap toe. Flitsbezorgers voorzien in een behoefte. We moeten niet meteen in een kramp schieten en barricades opwerpen. Wat is eigenlijk het verschil met bijvoorbeeld pizza-bezorgers, Pic-Nic of de bezorging door Albert Heijn? En over hoeveel overlast hebben we het nou eigenlijk?” 

ACHTERUIT Wethouder Floor Gordon las een e-mail voor die een bewoonster nabij Kostverlorenhof haar had gestuurd: “Kostverlorenhof is al noodlijdend, met een gering aantal echte winkels en verder horeca, maar door de flitsbezorger is de verkeerssituatie er zeer op achteruit gegaan. Scooters rijden dwars door alles heen en dan zijn er nog de bevoorradingswagens.” Gordon erkende dat in de economie de ontwikkelingen vaak snel gaan. “De bezorgdiensten leveren veel arbeidsplaatsen op. En veel inwoners maken er graag gebruik van. Maar tot dusver kon elk winkelpand in Amstelveen een darkstore worden en daar hebben inwoners zorgen over. We hebben inmiddels contact met de twee ondernemers. Zij willen graag op een positieve manier worden ervaren. We gaan samen aan de slag om afspraken te maken. Het voorbereidingsbesluit is ervoor bedoeld dat we nu in alle rust goede besluiten kunnen nemen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie