De afgeplakte ramen van de Getir-vestiging in Kostverlorenhof hebben inmiddels plaatsgemaakt voor etalages met werk van lokale kunstenaars.
De afgeplakte ramen van de Getir-vestiging in Kostverlorenhof hebben inmiddels plaatsgemaakt voor etalages met werk van lokale kunstenaars. Archief BDU/Joop Touw

Flitsbezorger vindt Amstelveense nieuwe regels te streng

16 februari 2023 om 13:59 Winkels

AMSTELVEEN Getir Nederland is niet blij met de regels die de gemeente wil opleggen aan ‘flitskoeriers’, bedrijven die online bestelde boodschappen in heel korte tijd thuisbezorgen. Getir vindt de voorgestelde regels te restrictief, het strengst van heel Nederland.

Knelpunt is volgens Getir-woordvoerder Sandro Slijepcevic woensdag in een raadsgesprek dat het college bedrijven als Getir, dat een vestiging heeft in Kostverlorenhof, alleen wil toestaan op bedrijventerreinen. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar daar staat meteen al het advies bij om die niet toe te staan omdat er in Amstelveen geen plekken te vinden zouden zijn die aan de voorwaarden voldoen.

Juist dat maakt Amstelveen zo streng, zei Slijepcevic: “In geen enkele gemeente worden op voorhand locaties met een andere bestemming, zoals gemengde gebieden, kantoren of detailhandel, uitgesloten. Wij vinden het onredelijk om op voorhand alle locaties buiten bedrijventerreinen uit te sluiten. En onze organisatie heeft het afgelopen jaar juist hard gewerkt om overlast te voorkomen.”

VERPLICHTE VERKEERSTRAINING

Dankzij een nieuw distributiecentrum zijn er bij Getir-vestigingen 70 procent minder laad/losmomenten nodig. Getir-bezorgers krijgen een verplichte verkeerstraining voordat zij mogen bezorgen en moeten een helm dragen. Er zijn volgens Slijepcevic geen financiële prikkels meer om snel te bezorgen: “Bezorgers krijgen een vast salaris. Wel is het zo dat vestiging op bedrijventerreinen afstanden tot woningen vergroot, zodat de bezorgers minder boodschappen per uur kunnen bezorgen. Dat maakt het voor ons moeilijker de salariskosten te dekken.” 

KUNST IN ETALAGES

Ter beperking van de overlast zijn vestigingen verder voorzien van een recreatieruimte binnen voor de koeriers. Ongebruikte voertuigen staan binnen geparkeerd. Een omgevingsmanager houdt contact met de buurt en houdt zo nodig buurtbijeenkomsten. Afgeplakte ramen hebben in Kostverlorenhof inmiddels plaats gemaakt voor kunst: lokale kunstenaars kunnen hun werk exposeren in de etalage. De raad debatteert op 22 februari over het collegevoorstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie