Getir is een van de flitskoerierbedrijven.
Getir is een van de flitskoerierbedrijven. Archief BDU

Amstelveen wil dat flitskoeriers zich op bedrijventerrein vestigen

7 februari 2023 om 15:53 Winkels

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft een afwegingskader vastgesteld voor flitskoeriers. Daarin staat dat deze bedrijven zich moeten vestigen op bedrijventerreinen. De voorwaarden worden opgenomen in een zogenoemd ‘paraplubestemmingsplan’. De gemeente heeft nu eerst een nieuw voorbereidingsbesluit genomen. Dit geeft de gemeente de tijd om dat paraplubestemmingplan voor haar hele grondgebied te maken met voorwaarden waar flitskoeriers zich wel kunnen vestigen. Deze regels gelden voor nieuwe vestigingen van flitskoeriers en en kunnen niet opgelegd worden aan bedrijven die hier al gevestigd waren voor het voorbereidingsbesluit van kracht was.

Flitsbezorgdiensten leveren snel producten en doen dat vaak vanuit winkelruimte. Deze ruimte gebruiken ze als opslag en distributiepunt van waaruit bezorgers de producten bezorgen. Omdat je er vaak niet naar binnen kan kijken en ze zijn niet open voor winkelend publiek zijn om producten te kopen, worden ze ‘dark stores’ genoemd. 

OVERLAST TEGENGAAN

“We zijn niet tegen flitsbezorgdiensten, maar in een winkelcentrum wil je geen dark stores,” licht wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken toe): “Je wilt dat daar levendigheid is en dat inwoners binnen kunnen lopen bij de winkels. Ook als die in een woonwijk ligt geeft dat problemen. Dark stores kunnen overlast veroorzaken voor inwoners die in buurt wonen onder andere door wachtende bezorgers, andere laad- en lostijden, andere openingstijden en daardoor geluidsoverlast. De veiligheid speelt eveneens mee in verband met de verkeersbewegingen. We vinden daarom onze bedrijventerreinen, waar ook andere distributiebedrijven zitten, geschikte locaties voor de flitsbezorgers.”

POST EN KOERIERSDIENSTEN

Om ervoor te zorgen dat flitsbezorgdiensten zich op locaties gaan vestigen die de gemeente wel gewenst vindt, heeft zij een afwegingskader opgesteld. In het afwegingskader staat op welke plekken flitsbezorgdiensten zich kunnen vestigen en onder welke voorwaarden. Het afwegingskader is opgesteld in overleg met de verschillende betrokkenen. In het afwegingskader wordt aangegeven dat flitsbezorgdiensten vallen onder de bedrijvenbestemming ‘post en koeriersdiensten’. Dit betekent dat zij zich dienen te vestigen op bedrijventerreinen. Deze bedrijventerreinen zijn ingericht op laden en lossen, de vervoersbewegingen en het geluid. De voorwaarden van het afwegingskader zullen worden opgenomen in het paraplubestemmingsplan. 

Om te komen tot het afwegingskader is gesproken met Koninklijke Horeca Nederland, Vereniging Amstelveense Detailhandelsorganisaties, Midden- en Kleinbedrijf Amsterdam en Ondernemersvereniging Amstelveen, de flitskoeriers en met de gemeenteraad. De raad besluit binnenkort over het afwegingskader.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie