De bussluis komt ter hoogte van de Urbanuskerk in Bovenkerk
De bussluis komt ter hoogte van de Urbanuskerk in Bovenkerk Eddie de Blieck

Bovenkerk wacht na 23 weken nog op opgevraagde WOB-informatie gemeente

31 oktober 2021 om 14:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Actiecomité Veilig Bovenkerk is zeer teleurgesteld dat de gemeente na 23 weken nog geen besluit heeft genomen over het verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) over stukken met betrekking tot aanleg van de bussluis in de Noorddammerlaan/Legmeerdijk. Het comité heeft inmiddels de rechter ingeschakeld wegens overtreding van de gestelde termijnen. Volgens een gemeentewoordvoerder klopt het dat de gemeente meer tijd nodig heeft gehad voor de afhandeling van het WOB-verzoek. ‘Er wordt hard gewerkt om dit zo spoedig mogelijk in orde te maken.’

De opgevraagde informatie is volgens het Actiecomité van cruciaal belang, omdat het comité en de gemeente binnenkort tegenover elkaar staan in de rechtbank over de aanleg van de bussluis. Die maakt doorgaand verkeer via de Legmeerdijk en de Noorddammerlaan onmogelijk. Het comité vreest dat daardoor veel sluipverkeer in de kinderrijke woonwijk van benedendijks Bovenkerk ontstaat.

INFORMATIE ACHTERGEHOUDEN Het comité diende het WOB-verzoek op 20 mei 2021 in. Volgens de bewonersorganisatie is eerder gebleken dat de gemeente willens en wetens belangrijke informatie achterhield voor de bewoners van Bovenkerk die in hun ogen straks de dupe worden van de wegafsluiting. De gemeente is bij een WOB-verzoek verplicht binnen 4 (maximaal 8) weken een besluit te nemen over het WOB-verzoek. Dit is tot op heden nog niet gebeurd.

TUSSEN WAL EN SCHIP Na zeven weken is er door een bewoner contact opgenomen met de gemeente om te vragen hoe het besluit ervoor stond. ‘Toen bleek dat het verzoek ‘tussen wal en schip’ was geraakt. Na 12 weken werd er telefonisch door de gemeente gevraagd om meer tijd. De hoeveelheid informatie zou namelijk aanzienlijk zijn. Echter wederom 4 weken later werd er in een ambtelijk gesprek gevraagd naar welke informatie wij specifiek opzoek waren en lag er nog niks klaar.’

Uiteindelijk is er na 21 weken maar een ingebrekestelling afgeleverd op het gemeentehuis. Veertien uur voor het aflopen van de deadline heeft de gemeente telefonisch contact opgenomen met de indiener van het WOB-verzoek dat er ‘wat stukken klaarlagen’. Wederom werd er geen schriftelijke bevestiging gegeven en ook werden deze stukken niet afgeleverd binnen de gestelde termijn. Hierop heeft het Actiecomité besloten de rechter in te schakelen. Het comité stelt dat de wet ook voor de gemeente hoort te gelden en niet alleen voor de burger. ‘Blijkbaar denken ze daar op het gemeentehuis anders over.’ De gang van zaken is volgens het comité ook in tegenspraak met de eerder beloofde participatie en openheid.

VERDRIEVOUDIGING VERKEERSINTENSITEIT Binnenkort staan beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank over de plaatsing van de bussluis en is het WOB-verzoek van cruciaal belang. Het actiecomité heeft een aanvraag bij de voorzieningenrechter ingediend om de werkzaamheden aan de bussluis voorlopig op te schorten.

Uit eerder achtergehouden stukken bleek volgens het comité dat de verkeersintensiteit verdrievoudigt in de kinderrijke woonwijk van benedendijks Bovenkerk, dit tot afgrijzen van de bewoners. Eerder werd de bewoners voorgehouden dat er een ‘minimale’ toename van verkeer zou zijn. Een petitie met 400 handtekeningen brachten de gemeente niet op andere gedachten.

Volgens de gemeentewoordvoerder is uit de uitgebreide participatie gebleken dat de aanleg van de bussluis een groot draagvlak heeft in Bovenkerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie