Het betreffende fragment uit Zondag met Lubach.
Het betreffende fragment uit Zondag met Lubach. Zondag met Lubach

Bewoners Oude Dorp: ‘Hoge kosten WOB-aanvraag gevolg digitale ‘weglak-problemen’ bij gemeente’

23 februari 2021 om 14:01 Overig

AMSTELVEEN De hoge kosten waar bewoners van het Oude Dorp mee geconfronteerd werden na het opvragen van documenten in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), waren volgens de bewoners het gevolg van problemen bij de gemeente met het digitaal weglakken van vertrouwelijke passages. ‘Om aan het WOB-verzoek te voldoen moest de gemeente nu alle pagina’s uitprinten, lakken, en weer scannen om die aan haar burgers ‘digitaal’ te kunnen overhandigen. Omdat de kosten worden doorberekend aan de aanvrager, jaagt de gemeente de WOB-verzoekers daarmee op zeer hoge kosten,’ stelt de stichting Oude Dorp i.o. De bewonersorganisatie reageert daarmee op de ontkenning van de gemeente dat zij voor de aanvraag tussen de 1.600 en 3.200 euro weglakkosten in rekening zou brengen, zoals Arjen Lunach op 21 stelde in ‘Zondag met Lubach.’

Lubach baseerde dat op een artikel op de website van het Amstelveens Nieuwsblad waarin de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (BBA) de ‘weglakkosten’ naar buiten bracht. Volgens de gemeente was de bewering van BBA echter niet juist. ‘Het was een zeer omvangrijk verzoek. De geschatte leges voor het totale verzoek bedroegen 1.600 euro aan printkosten (4.600 pagina’s), niet voor lakkosten. Waar het bedrag van 3.200 euro vandaan komt is de gemeente niet bekend,’ aldus de reactie van de gemeente. Volgens de bewonersstichting waren de kosten echter wel het gevolg van het weglakken. 

OUDE SOFTWARE De opgevraagde stukken hadden betrekking op de herinrichting en het verkeersbesluit in het Oude Dorp van Amstelveen. De bewoners zijn tegen deze plannen, omdat ze vrezen voor aantasting van de bereikbaarheid en leefbaarheid. Volgens de stichting Oude Dorp i.o. heeft zij meerdere malen ‘digitale vorm’ van ontvangst als voorkeur aangegeven bij de WOB-aanvraag. ‘Dit is ook mogelijk aldus de gemeente. Echter de gemeente geeft aan dat het ‘lakken’ van de pagina’s niet digitaal te kunnen verstrekken omdat de ‘oude’ software van de gemeente dat niet toelaat.’ Om ‘goed’ te kunnen lakken en om aan het WOB-verzoek te voldoen moet de gemeente alle pagina’s uitprinten, lakken, en weer scannen. Na een eerste inventarisatie kwam de gemeente uit op ruim 4600 pagina’s en daar kwamen nog een aantal rapporten en bestanden nog bij. Op grond van de lokale legesverordening wordt hiervoor 34 cent per kopie in rekening gebracht. 

’TEGEN DE GEEST VAN DE WOB’ Later is gebleken dat de kosten verder zouden oplopen omdat het om meer documenten zou gaan, dit is destijds ons telefonisch medegedeeld. Vandaar de schatting die BBA heeft gegeven in haar persbericht,” verklaart de stichting Oude Dorp. ‘Wij zijn als burgers niet in staat geweest deze kosten op ons te nemen. Zeker omdat wij twijfels hadden of wel wel echt alle informatie zouden ontvangen. Dit is ook compleet tegen de geest van de WOB in. Openbaarheid mag iets kosten, maar niet zulke bedragen die niet meer normaal door een burger kunnen worden opgebracht. Of dit nu wettelijk mag of niet,’ aldus stichting Oude Dorp i.o. 

De gemeente is volgens haar verklaring met de aanvragers van de stukken in gesprek gegaan. “Om hen tegemoet te komen heeft de gemeente een lijst verstrekt met de stukken die beschikbaar zijn, zodat verzoekers gerichter documenten kunnen opvragen. Daarop hebben de WOB-verzoekers hun verzoek aangepast, waarna de geschatte leges rond de 80 euro uitkwamen. Op basis van de huidige legesverordening van de gemeente worden kosten voor WOB-verzoeken boven de 80 euro aan de indieners van het verzoek in rekening gebracht. Verzoekers hebben nog niet aangegeven of ze bereid zijn de eventuele kosten te betalen en hun WOB-verzoek door te zetten. Er is om die reden nog geen besluit genomen op hun WOB-verzoek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie