Afbeelding
Pixabay

GroenLinks en ChristenUnie willen jaarlijkse autoloze zondag in Amstelveen

12 november 2019 om 10:14 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN GroenLinks en ChristenUnie hebben bij het college van B en W gepleit voor deelname van Amstelveen aan de jaarlijkse internationale autoloze zondag in september. De fracties vragen of het college bereid is om het Oude Dorp en een gebied rond het Stadshart op die zondag autovrij te maken.

De voordelen van een autoloze zondag zijn volgens beide gemeenteraadsfracties groot: schonere lucht, meer ruimte om te spelen, sporten en te bewegen, verrassende nieuwe plekken voor bijeenkomsten en evenementen. Ze verwijzen ook naar een citaat van de burgemeester van Londen. Hij noemde de autovrije dag een kans voor Londenaren om zich een autovrije stad voor te stellen en om nieuwe plekken te voet of per fiets te ontdekken. 

In Nederland hebben de Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber van de ChristenUnie en Suzanne Kröger van GroenLinks bij de behandeling van de begroting van Infrastructuur en Waterstaat op 15 oktober een voorstel ingediend voor het nationaal ´vieren van de autoloze zondag'. Het voorstel roept het kabinet op de autoloze zondag bij gemeenten onder de aandacht te brengen en waar nodig te ondersteunen.  

In navolging van dit voorstel roepen de gemeenteraadsfracties van GroenLinks en de ChristenUnie de Amstelveners op, om ook in Amstelveen de autoloze zondag te 'vieren'. Behalve een autovrij centrum van Amstelveen en een autovrij Oude Dorp, moeten bewoners en ondernemers volgens de twee partijen ook de gelegenheid krijgen om hun eigen straat aan te melden voor de autoloze zondag. Daarbij moeten bewoners en ondernemers dan door de gemeente ondersteund worden bij het autovrij maken van hun straat.

GroenLinks en ChristenUnie doen deze voorstellen in schriftelijke vragen aan het college. Daarnaast willen GroenLinks en de ChristenUnie van het college weten of ze bereid zijn om wijkplatforms en bewonersoverleggen te vragen in hun gebied te inventariseren welke straten een dag autovrij gemaakt kunnen worden.

Ook vragen de beide fracties of het college bereid is om samen met partijen in Amstelveen een plan te maken voor activiteiten op de autoloze zondag en om het gebruik van alternatieve vervoermiddelen, zoals de fiets, op die dag te stimuleren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie