Nicole (van Buurtgezinnen) en Barbara in gesprek.
Nicole (van Buurtgezinnen) en Barbara in gesprek. Naomi Heidinga

Buurtgezinnen bieden laagdrempelige hulp aan andere gezinnen

23 oktober 2019 om 11:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Iedereen maakt dingen mee in zijn leven. Ziekte, een scheiding of een burn-out. Dan valt het niet altijd mee om alle ballen hoog te houden. En niet iedereen heeft familie of vrienden in de buurt om op terug te vallen. Voor deze mensen is Buurtgezinnen; een landelijke organisatie die ook in Ouder-Amstel en Amstelveen actief is. Steungezinnen helpen hierbij vrijwillig andere gezinnen. Bijvoorbeeld door een middagje de kinderen op te vangen. Dat levert winst op voor beide partijen, vertellen ervaringsdeskundigen Evelien, Thavamalar en Barbara.

Thavamalar woont met haar gezin (man en twee kinderen) in Duivendrecht. Ze komen uit Sri Lanka en wonen al vier jaar in Nederland. Ze worden ondersteund door Evelien en Pascal. Eens in de veertien dagen komen de kinderen bij Evelien en Pascal een gedeelte van de middag en eten mee met het gezin. "De kinderen draaien bij ons gewoon in het gezin mee. Dat gaat heel goed, het zijn lieve kinderen. De oudste vertelt graag over zijn jeugd in Sri Lanka, zijn zusje is heel leergierig. Ik vind het leuk om ze kennis te laten maken met typisch Nederlandse smaken en gerechten."

Ik vind het leuk om ze kennis te laten maken met typisch Nederlandse smaken en gerechten. Thavalamar en haar man, die slechtziend is, kwamen bij Buurtgezinnen terecht met een hulpvraag. Ze zochten iemand die hen kon helpen bij het uitzoeken van een middelbare school voor hun zoon. Evelien heeft het echtpaar daarbij geholpen. Ze is mee geweest naar open dagen en heeft samen met hen formulieren ingevuld. Naast het bezoek van de kinderen aan het gezin, helpt Pascal Thavalamars man bij het braillelezen. "Het contact met het gezin verloopt heel goed," aldus Evelien. "Het is voor beide gezinnen waardevol. Het is fijn om een ander te kunnen helpen. We werken vier en vijf dagen en hebben een eigen gezin. Dat betekent dat er niet veel tijd over is. Met de tijd die er is kun je twee dingen doen: deze gebruiken om bijvoorbeeld je huis perfect aan kant te hebben. Of zien of je een ander een beetje kunt helpen."

Barbara uit Amstelveen is ook aangesloten bij Buurtgezinnen. Ze vangt kinderen op van een gezin uit de buurt. Het is een internationaal gezin, dat een aantal jaar geleden is verhuisd naar Amstelveen vanuit Londen. Het gezin heeft medisch gezien nogal wat voor de kiezen gekregen. Hun jongste kind heeft extra aandacht nodig, de oudere tweeling komt daardoor wat aandacht te kort. Eens in de zoveel tijd een middagje spelen met de kinderen van Barbara geeft het gezin wat lucht. De kinderen hebben de kans om even in een andere omgeving te zijn, mee te draaien in een 'normaal' gezin. "Het gaat vanzelf,' aldus Barbara. "Mijn kinderen vinden het ook leuk."

Ook Barbara, die in de zorg werkt, wilde iets doen voor anderen. Buurtgezinnen is laagdrempelig, en er wordt gezorgd voor een goede match in vraag- en steungezin. "Het geeft voldoening om een ander gezin met zoiets simpels te kunnen helpen." Nicole van der Spek, coördinator van Buurtgezinnen in deze regio, is 1 november met een kraampje aanwezig op de weekmarkt van Amstelveen.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie