Bouwen, bouwen en bouwen of juist niet.
Bouwen, bouwen en bouwen of juist niet. Pixabay

Stelling: Meer woningen in Amstelveen of juist niet?

11 maart 2022 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft het Amstelveens Nieuwsblad de politieke partijen een vijftal stellingen voorgelegd. Zij kunnen daarop reageren met EENS / ONEENS of NEUTRAAL en een korte argumentatie. De komende dagen zijn ze in aanloop naar de verkiezingen allemaal na te lezen op deze site. Vandaag de eerste stelling:
Amstelveen moet verder kunnen groeien dan 110.000 inwoners, bv. richting 125.000. Om de problemen op de lokale woningmarkt op te kunnen lossen zijn er meer betaalbare woningen nodig voor onder meer starters, doorstromers en ouderen.

VVD (ONEENS) De VVD wil de wijken groen en leefbaar houden en het groene karakter van de gemeente versterken en uitbreiden waar mogelijk. De VVD vindt ontwikkelen met beleid belangrijk. “Bouwen, bouwen, bouwen”, is niet meer het credo dat past voor de toekomst. De VVD wil de polders niet bebouwen en groen houden. Inbreiding (het volbouwen van groen) of verdichting binnen bestaand stedelijk gebied, is uit den boze. Het principe van ‘Ja, mits’ naar ‘Nee, tenzij’ geeft invulling aan deze koerswijziging.

D66 (EENS) In Nederland is een groot tekort aan woningen. De afgelopen periode zijn, onder leiding van D66, al veel woningbouwprojecten in gang gezet. Als we willen dat Amstelveen een plek blijft waar studenten, starters en jonge gezinnen een woning kunnen vinden, dan zullen we de markt steviger moeten reguleren en ook bij moeten bouwen. Daarbij is een bepaald inwoneraantal zoals 125.000 geen doel op zichzelf, maar kan ook de behoefte aan extra woningen niet worden ontkend. Behoud van leefbaarheid (groen, voorzieningen) is een belangrijk uitgangspunt.

GROENLINKS (EENS) De grote belemmering voor verdere groei is de beschikbaarheid van woningen. Ook op de Amstelveense huizenmarkt is de situatie voor starters, ouderen en mensen die willen doorstromen heel erg moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk. Dat probleem moet het allereerste worden aangepakt. Anders kan er van verdere groei geen sprake zijn, omdat verdere groei de nijpende situatie voor starters, doorstromers en ouderen nog moeilijker zou maken.

BBA (NEUTRAAL) Wij willen de stad leefbaar houden en dat kan niet als we de stad van 90.000 naar 125.000 inwoners uitbreiden. Wel als we beheersbaar doorgroeien tot 110.00 inwoners. Daarom zijn wij voor de bouw van nog 10.000 woningen onder andere in De Scheg, Nieuw Legmeer en Kronenburg/Uilenstede en andere binnenstedelijke projecten als Olympiade.Tegelijkertijd wordt er nu onvoldoende betaalbaar gebouwd. Starters, doorstromers en ouderen kunnen nu te vaak de huren of koopprijzen niet betalen. Het roer moet om op dit punt en daar maken wij ons hard voor!

PVDA (EENS) Om te zorgen dat Amstelveen een stad voor iedereen blijft willen we meer betaalbare huizen bouwen, zodat ook onderwijzers, verpleegkundigen en politieagenten hier kunnen blijven wonen. Met de woningbouw waartoe in het verleden al is besloten zal A’veen sowieso groeien naar 110.000 inwoners, dus als je die grens aanhoudt kunnen er geen nieuwe plannen meer worden gemaakt. Door de nieuwe huizen te maken in leegstaande kantoorpanden en door stedelijke vernieuwing kan A’veen doorgroeien naar 125.000 inwoners, en toch een groene stad blijven.

SP (ONEENS) De SP ziet groei niet als doel op zich. Wel zijn er meer woningen nodig voorde genoemde groepen, daarom zet de SP zich ook in voor meer sociale huur! Om te zorgen dat we al die groepen ook kunnen huisvesten moeten we ook niet, en zeker niet te snel, doorgroeien naar 125.000. Dat kunnen we bouwtechnisch niet behappen en de krapte op de woningmarkt is nu al te groot. Er zijn, zeker in Amstelveen, ook grenzen aan de groei, als SP willen we geen volgepropte buitenwijk van Amsterdam worden.

AVA (ONEENS) De belangrijkste vraag is en blijft; voor wie bouwen we? Bij nieuwbouw van woonprojecten met een aantal sociale huurwoningen, mag door regionale afspraken uit het verleden, Amstelveen maar 30% sociale huurwoningen aan Amstelveners toewijzen, de rest komt dus van buiten af. AVA wil hierover nieuwe afspraken maken en eist minimaal 50% voor startende Amstelveners. Projectontwikkelaars hebben nu nog te veel macht over het te bouwen woonaanbod, de gemeente moet hier de regie terug pakken, bouwen naar behoefte.
AVA wil dat onze eigen jongeren een kans op een betaalbare woning krijgen en dat, om de doorstroming voor jonge gezinnen, ouderen op vrijwillige basis een betaalbaar alternatief aangeboden moeten krijgen om kleiner te gaan wonen. We zitten in Amstelveen niet te wachten op nog een Bankrastoren doe half leegstaat omdat de huren onbetaalbaar zijn of de koopappartementen te klein en te duur. Om het monopolie van de huidige wooncorporatie en ontwikkelaars te breken, moeten we echt Out of The Box gaan denken. Daarom pleit AVA voor het oprichten van een Woonfonds waarin zowel de gemeente, pensioenfondsen en particulieren kunnen beleggen in bouwgrond en aankoop van bijvoorbeeld lege kantoorpanden. Dit in beheer bij een nieuwe gemeentelijke Wooncorporatie.

CHRISTENUNIE (ONEENS) 105.000 - 110.00 is het maximum. De ChristenUnie heeft dit al een aantal malen in de vergadering naar voren gebracht. Eindelijk dringt het nu ook door bij meerdere partijen.

50PLUS (ONEENS) 50PLUS Amstelveen is tegen het elke keer maar weer opnieuw opschuiven van het aantal te bouwen woningen. Hierdoor zal de parkeerdruk nog verder toenemen en het verkeer verder vastlopen. Nieuwbouw zal binnen de bebouwde kom plaats moeten vinden d.m.v. het ombouwen van kantoren en de herontwikkeling van bedrijventerreinen. Bouw daar gericht voor senioren t.b.v. doorstroming en onze kinderen die nu geen kans maken op een betaalbare huurwoning. Meer regulatie vanuit de gemeente voor een eerlijkere verdeling onder alle Amstelveners!

BVNL (EENS) Verder pleiten wij voor onder meer voor OZB bevriezen of verlagen. Betaalbare huur- en koopwoningen bouwen in middensector. Extra jongerenwoningen creëren. Voorrang voor alle Amstelveners, jong en oud, binnen de eigen gemeente. Statushouders krijgen hierbij geen voorrang op Amstelveners. Betere woonvoorzieningen voor ouderen en ook het makkelijker en aantrekkelijker maken om van groot naar kleiner te gaan.Meer speelgelegenheden in de wijken voor kinderen. Stimuleren van buurtinitiatieven zoals buurtbibliotheken.

GOED VOOR AMSTELVEEN (NEUTRAAL) Goed voor Amstelveen is van mening dat deze stelling te rigide is. Starters, ouderen en doorstromers hebben een woning nodig, daar zijn wij het mee eens. Wij geloven dat eerder gekeken moet worden naar het afremmen van internationaliseren. Kwaliteit van wonen moet bewaakt worden. Wij kiezenvoor Amstelveners eerst!. Steeds meer internationalisering zorgt ervoor dat minder woonruimte beschikbaar is voor Amstelveners. Wij kiezen er niet voor om onze jongere generaties de stad uit te wijzen omdat we 110.000 of 125.000 inwoners als grens trekken.

CDA heeft op deze stelling niet of niet op tijd gereageerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie