Het Raadhuis van Aalsmeer
Het Raadhuis van Aalsmeer Gemeente Aalsmeer

Vertrouwen tussen Aalsmeer en Amstelveen moet groeien

17 december 2021 om 15:00 Politiek

AMSTELVEEN De Amstelveense gemeenteraad is woensdag akkoord gegaan met het aanpassen van de ambtelijke samenwerking met Aalsmeer. Eerder ging ook de Aalsmeerse raad akkoord. De overeenkomst geldt voor vijf jaar. Al zijn de beide gemeenten het eens geworden, het vertrouwen in elkaar is nog niet terug.

De ambtelijke apparaten van beide gemeenten blijven één geheel, maar er komt wel een kleine aparte kernorganisatie in het raadhuis van Aalsmeer voor de ondersteuning van het Aalsmeerse college en het heropenen van de loketten daar. Aalsmeerse burgers en ondernemers moesten namelijk voor het regelen van steeds meer zaken naar Amstelveen. 

LELIJKE DINGEN In de Aalsmeerse raad werden op 9 december nog wel lelijke dingen gezegd over Amstelveen. Het zelfstandige raadslid René Martijn zag de samenwerking graag wat verder afgebouwd en wilde kijken bij andere gemeenten ‘voor betere dienstverlening tegen een betere en eerlijker prijs’. “Want de gemeente Amstelveen vertrouw ik voor geen cent,” zei hij. “De wijze waarop Amstelveen Aalsmeer wilde laten meebetalen voor hun eigen fouten vind ik uitbuiterij. De Amstelveense bestuurders dachten: in Aalsmeer kunnen we nog wel wat miljoenen weggraaien. Ze probeerden Aalsmeer in te lijven, te annexeren. En de raad in Aalsmeer sliep.” Absoluut Aalsmeer (4 zetels) vond ook dat Aalsmeer moet blijven zoeken naar mogelijkheden ‘om onafhankelijker te worden van Amstelveen’. Toch ging de Aalsmeerse raad unaniem akkoord.

Het Amstelveense VVD-raadslid Remco Snoek betreurde wat er in Aalsmeer over Amstelveense politici werd gezegd en noemde dit ‘ongefundeerd en niet ter zake’: “Maar een poging tot overrijden wordt altijd gedaan door een strontkar, niet door een gouden koets.”

AANMODDEREN Martin Kortekaas (GroenLinks) was zeer kritisch over hoe de nieuwe overeenkomst tot stand is gekomen. “Het is het resultaat van twee jaar aanmodderen, waarbij het Amstelveense college op zijn handen bleef zitten. En toen de tijd begon te dringen werden er weer eens duur betaalde adviseurs binnengehaald. We gaan nu vijf jaar door met de eerder dood verklaarde regeling.” Het verbaasde Kortekaas dat de beledigingen in de Aalsmeerse raad jegens Amstelveense politici door andere fracties daar onweersproken waren gebleven. “Is dit nu de basis voor samenwerking?” vroeg hij zich af.

Volgens Harmen van der Steenhoven (D66) wilde Aalsmeer meer zelfstandigheid en Amstelveen heldere financiële afspraken. “Die zaken zijn nu gewaarborgd,” zei hij. “Samenwerking geeft altijd frictie. Maar ik ben blij dat in ieder geval bij de bestuurders de neuzen dezelfde kant op staan. Dit voorstel was er niet gekomen zonder vertrouwen.” Om het vertrouwen te versterken, stelde hij ontmoetingen voor tussen de raadsleden van beide gemeenten. 

Wethouder Frank Berkhout zei dat er bij de onderhandelingen ‘wel altijd vertrouwen was om er samen uit te komen: “Zeker toen duidelijk was dat verder samenwerken de enige weg voorwaarts was.” Berkhout erkende dat het vertrouwen nog niet helemaal terug is: “Dat moet ook komen uit de manier van samenwerken de komende jaren.” GroenLinks stemde als enige fractie tegen het voorstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie