D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven.
D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven. René de Leeuw

D66 Amstelveen: ‘Nieuwe wethouders voor aanstelling eerst ondervragen’

9 juli 2021 om 16:20 Politiek

AMSTELVEEN Voordat wethouders worden aangesteld, zouden zij eerst in het openbaar door de gemeenteraad ondervraagd moeten worden bij wijze van een soort sollicitatiegesprek. Die suggestie heeft D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven gedaan in de gemeenteraad.

Nu is het zo dat de partijen die het na de verkiezingen eens worden over een coalitieakkoord, zelf bepalen met wie zij de wethoudersposten bemensen. Maar levert dat ook de beste wethouders op? Van der Steenhoven bepleit het Eindhovense model. “Wij willen voorstellen om net als in Eindhoven na de volgende verkiezingen openbare hoorzittingen te organiseren voor kandidaat-wethouders. De raad kan dan kennismaken met de kandidaten en hen bevragen over hun ervaring, kennis, visie en plannen.”

HOOFDLIJNEN Van der Steenhoven pleit verder voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen dat de raad verder kan invullen, al gunt hij het college ook eigen ideeën en ziet hij ook wel wat in ‘vakbestuurders op afstand’. De D66-fractieleider denkt dat dit alles leidt tot meer transparantie voor de burger. Landelijk heeft de overheid grote deuken in het vertrouwen van de burger opgelopen, door onder meer de Toeslagenaffaire. “Alhoewel ik denk dat de voornaamste taak hiervoor is weggelegd bij de landelijke overheid, kunnen we ook in Amstelveen de transparantie vergroten en de afstand tussen overheid en inwoners verkleinen,” aldus Van der Steenhoven. “Ook de afstand tussen ambtenaren en inwoners kan kleiner. D66 wil daarom voorstellen om naar het voorbeeld van onze wijkagenten en MKB-accountmanagers, ook wijk- of buurtambtenaren in te stellen. Daar kunnen inwoners en bedrijven zich met alledaagse problemen tot wenden. De gemeente krijgt hierdoor weer een gezicht.”

WANTROUWEN Ook Esther Veenboer (PvdA) ging in op de bestuurscultuur en vertrouwen in de overheid. “Inwoners mogen niet met wantrouwen door de overheid worden benaderd en behandeld,” zei ze. “In Amstelveen zijn in verordeningen en uitvoeringsregelingen altijd wel clausules opgenomen om schrijnende individuele effecten te voorkomen. En er wordt gewerkt volgens de bedoeling van een regel in plaats van volgens de wet, maar toch doen zich in de praktijk knelpunten voor. Elke dag staan ambtenaren voor duivelse dilemma’s en voor keuzes tussen maatwerk en rechtsgelijkheid. Daarom moet bij de uitvoering aandacht zijn voor de menselijke maat, noem het de Amstelveense maat. Gaat het altijd goed? Vast niet. Maar de intentie is er wel.” Ze pleitte voor de inzet van ervaringsdeskundigen alvorens regelingen van kracht te laten worden.

RAADSPAGINA BBA wil de transparantie verhogen een met een raadspagina in het Amstelveens Nieuwsblad. “De raad vertegenwoordigt onze inwoners,” aldus BBA-fractieleider Ruud Kootker. “Dat vraagt erom onze inwoners goed te informeren over wat de raad doet.” BBA diende een motie in om het idee uit te voeren. De motie werd met 32 stemmen en één tegen aangenomen. De eerste pagina moet in september verschijnen. De griffie wordt verantwoordelijk voor de inhoud.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie