Raadhuis van Amstelveen gezien vanaf De Poel.
Raadhuis van Amstelveen gezien vanaf De Poel. Gemeente Amstelveen

Amstelveen blijft komende jaren samenwerken met Aalsmeer

3 november 2021 om 16:30 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen en Aalsmeer hebben een akkoord bereikt over vernieuwing van de sinds 2013 bestaande ambtelijke samenwerking. Beide gemeenten blijven de komende jaren samenwerken. De samenwerking wordt wel op een aantal punten aangepast. Zo krijgt Aalsmeer een compacte, eigen kernorganisatie die het bestuur ondersteunt en de eigenheid van Aalsmeer recht doet. Verder gaan medewerkers van de ambtelijke AA-organisatie vaker vanuit het raadhuis in Aalsmeer werken. Nu doen ze dat nog voornamelijk vanuit het raadhuis in Amstelveen.

De twee gemeenten besloten in 2012 tot samenwerking op ambtelijk niveau. Het overgrote deel van de Aalsmeerse ambtenaren verhuisde begin 2013 naar het raadhuis in Amstelveen. De twee partners hielden wel elk hun eigen gemeentebestuur. In 2019 kwam er een kink in de kabel als gevolg van een geschil over met name de bijdrage die Aalsmeer moest leveren aan ict-kosten voor de gezamenlijke ambtelijke organisatie. De gemeenteraad van Aalsmeer besloot om de bestaande samenwerkingsovereenkomst met ingang van 2022 op te zeggen. Daarna kwamen diverse overleggen tussen beide gemeenten op gang om tot een oplossing te komen. 

LASTIG TRAJECT De samenwerkingsafspraken zijn nu vereenvoudigd en liggen voor een periode van 5 jaar vast. “Ik ben blij dat we samen dit lastige traject tot een goed einde hebben gebracht,” zegt Frank Berkhout, de Amstelveense wethouder gemeentelijke organisatie. “Er liggen nu afspraken waar beide colleges achter kunnen staan en die voor duidelijkheid en stabiliteit in de samenwerking zorgen. En belangrijker; de continuïteit van de dienstverlening aan inwoners en ondernemers van Aalsmeer én Amstelveen blijft op deze manier gewaarborgd.”

SCHAALVOORDELEN Amstelveen en Aalsmeer werken sinds begin 2013 samen om te profiteren van de schaalvoordelen van één ambtelijke organisatie die werkt voor een gebied met circa 120.000 inwoners. De gemeenten zijn in grote lijnen tevreden over de dienstverlening die de AA-organisatie hun inwoners en ondernemers biedt. Deze kan zich meten met gemeenten van een vergelijkbare omvang.

KNELLEN Met de jaren zijn de samenwerkingsafspraken op bepaalde punten gaan knellen. Met name de huidige Aalsmeerse bestuurders hebben behoefte aan een kleine eigen organisatie en een grotere nabijheid van medewerkers om aan de hedendaagse uitdagingen van Aalsmeer te voldoen. Het college van Amstelveen heeft hier begrip voor. Zij is bereid om een kernorganisatie voor Aalsmeer te faciliteren ondanks dat dit tot enig efficiency-verlies leidt in de organisatie.

De nieuwe samenwerkingsafspraken zijn op dinsdag 2 november in de colleges van Amstelveen en Aalsmeer bekrachtigd en geagendeerd voor de gemeenteraadsvergaderingen in Amstelveen en Aalsmeer in december. Na de besluitvorming wordt de inrichting van de kernorganisatie Aalsmeer zo snel mogelijk opgepakt met als doel deze eind maart af te ronden.




Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie