Afbeelding
Gemeente Amstelveen

‘Nieuw afvalstation op Bedrijventerrein Amstelveen Zuid te ver weg’

2 november 2021 om 12:25 Overig

AMSTELVEEN Het college heeft voorgesteld het afvalbrengstation vanaf de huidige plek op bedrijventerrein Legmeer te verhuizen naar het nieuwe Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ), dat in het uiterste zuiden van de gemeente ligt, tegen Uithoorn aan. Sommige raadsleden bleken donderdagavond in een raadscommissie de nieuwe plek wel erg ver weg te vinden.

“Met de auto doe je er zeven minuten langer over om je afval weg te brengen,” zei PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. “Veertien minuten extra heen en terug. Met een bakfiets is het een half uur extra rijden. Als je uit Amstelveen-Noord komt zit je wel een uur op de bakfiets. Wij vragen ons af wie dat gaat doen. Kan dat niet anders? Bijvoorbeeld door elders in Amstelveen een tweede afvalbrengstation in te richten, dat ook voor mensen in Amstelveen-Noord goed bereikbaar is?” 

900.000 KILOMETER Henk Stoffels (ChristenUnie) had ook aan het extra reizen gerekend. “Ik ben uitgegaan van de auto, en dan is het 2,6 kilometer extra heen en 2,6 kilometer extra terug. In 2020 waren er 178.000 bezoekers op het afvalbrengstation. Met de auto is dat bij elkaar meer dan 900.000 kilometer extra.” Als alternatief stelde hij voor het slibdepot bij Krijgsman aan de A9 te benutten voor een nieuw station. “Die plek is voor iedereen goed bereikbaar. De plek zou te klein zijn, maar kan dat niet nog eens nader worden onderzocht, bijvoorbeeld met verplaatsing van het parkeerterrein daar?”

Iedereen was het er wel over eens dat het station weg moet uit Legmeer, omdat het anders een obstakel wordt voor woningbouw. “We hebben veel plekken bekeken,” aldus wethouder Floor Gordon. “De locatie Krijgsman is daarbij te klein gebleken. Ik wil er op wijzen dat de nieuwe werf komt aan de noordkant van het nieuwe bedrijventerrein BTAZ, dus aan de Amstelveense kant en niet de Uithoornse. Het huidige station is al in Amstelveen-Zuid. Als ik er vanuit Amstelveen-Noord naar toe moet, dan is het BTAZ niet heel veel verder.”

Ze kon de zorgen bij PvdA en CU niet wegnemen. Van den Bosch vroeg zich af of de locatie Krijgsman te klein is omdat behalve het afvalstation ook de gemeentewerf daar moet komen. “Kunnen we die niet uit elkaar halen: het afvalbrengstation naar Krijgsman en de werf naar het BTAZ?” Volgens Gordon is dit echter om praktische redenen niet wenselijk. PvdA en ChristenUnie kondigden aan met een motie te komen, hetzij samen, hetzij apart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie