Rijen Amstelveners wachten om te kunnen stemmen in het raadhuis.
Rijen Amstelveners wachten om te kunnen stemmen in het raadhuis. Frans Sitvast

Amstelveense kandidaten Tweede Kamerverkiezingen reageren op voorlopige uitslag

18 maart 2021 om 17:30 Politiek

AMSTELVEEN De voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 is duidelijk. VVD en D66 zijn de grote winnaars, ook in Amstelveen. De VVD kreeg daar 11.904 stemmen, en D66 werd evenals in 2017, tweede met deze keer 9.936 stemmen. CDA en PVV moesten stemmen inleveren maar GroenLinks kreeg de grootste klap te verwerken. Met 2.839 stemmen in Amstelveen kreeg de partij slechts 6,1% van de stemmen terwijl dat in 2017 nog 10,7% (5.338 stemmen) was.

De Amstelveense kandidaat voor het CDA, Sandra van Engelen neemt het sportief op. “Allereerst onze felicitaties voor de winnende partijen VVD en D66.  Het CDA wenst hen veel succes voor de grote klus die hen in de komende tijd te wachten staat. Uiteraard is onze teleurstelling groot na het verlies van 4 zetels bij de uitslagen van gisteren. Je gaat uiteindelijk altijd voor de winst en minimaal voor hetzelfde resultaat. Dat is niet gelukt en daarom zullen we in de spiegel moeten kijken hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Dat is moeizaam en mogelijk ook pijnlijk maar onontkoombaar. Alleen dan kunnen we ons herpakken en de blik weer op de toekomst richten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit het CDA gaat lukken!”

Ook D66-wethouder Floor Gordon stond op de kandidatenlijst. Ze is blij met de Amstelveners die op D66 stemden: “Geweldig dat ook in Amstelveen kiezers ons verhaal van optimisme, investeren in onderwijs en een daadkrachtige aanpak van de klimaatcrisis delen. Heel trots op het vertrouwen dat D66 krijgt.”

VVD-kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen, Kees Noomen, meldt uiteraard heel erg blij te zijn met deze uitslag. “We zijn in zetels gegroeid en we zijn voor de vierde keer de grootste gebleven. Dat is belangrijk om de lead te nemen bij de coalitieonderhandelingen. En dit vertrouwen van de kiezer geeft veel energie voor de toekomst.”

Tjerk Feitsma stond op de lijst voor de Piratenpartij. In Amstelveen werd daar 128 keer op gestemd tegen 196 stemmen in 2017. “De Piratenpartij heeft niet het aantal stemmen dat nodig is voor een zetel. Ik wil iedereen bedanken die op ons gestemd heeft, elke stem voelt alsnog als een hart onder de riem. We hebben als leeuwen gewerkt deze campagne voor een beter Nederland, en we zijn trots dat we uit mogen komen voor onze onverdunde idealen. De verkiezingen zijn eerlijk verlopen, we accepteren dit verlies. De Piratenpartij kijkt uit naar de volgende verkiezingen. Met strijdlust.
Vandaag feliciteer ik alle winnaars, en vooral de kleine nieuwe partijen Volt Nederland, BBB en BIJ1 met hun entree in de Tweede Kamer. Het is iets geweldigs wat zij gerealiseerd hebben als nieuwe partij. Ook stuur ik liefde en een warm hart naar iedereen die een partij steunde die niet in de kamer is gekomen, een ondersteuningsverklaring tekende, of die de afgelopen weken zich hebben ingezet voor een nieuwe beweging. Het is mijn hoop dat je blijft strijden voor je idealen, en op een dag als vandaag voelt dat extra moedig.”

Lees voor meer uitslagen ook het artikel: Uitslag verkiezingen Amstelveen: VVD verliest licht, D66 grootste stijger

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie