Afbeelding
Monique Sons

Tweede Kamerverkiezingen: Veilig stemmen in coronatijd vereist extra organisatie

10 maart 2021 om 09:00 Politiek

AMSTELVEEN De voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen die op 15, 16 en 17 maart plaatsvinden zijn ook in Amstelveen in volle gang. Volgens een gemeentewoordvoerster stelt het stemmen in coronatijd extra eisen aan de organisatie. “De voorbereidingen vergen veel werk om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen.” Deze week krijgen inwoners de kandidatenlijst en een overzicht van alle lokale stembureaus in de bus.

Alle informatie over de verkiezingen is online te vinden op amstelveen.nl/verkiezingen. De afgelopen tijd leidde dat tot enkele klachten van inwoners die geen internet hebben en ook meer informatie willen, onder meer over de adressen van de stembureaus. Het overzicht van de bureaus wordt volgens de gemeentewoordvoerster echter deze week bezorgd met de kandidatenlijst. Daarnaast publiceert de gemeente ook wekelijks informatie in het Amstelveens Nieuwsblad. “Juist vanwege het feit dat niet iedereen internet heeft,” aldus de woordvoerster.

STEMPAS Bij deze verkiezing staat niet op de stempas vermeld wat het dichtstbijzijnde stembureau is. “Vanwege corona zit een aantal stembureaus op een andere locatie dan gebruikelijk,”’ licht de woordvoerster toe. “Mensen moeten even op het overzicht of op de website bekijken wat voor hen het handigste stembureau is. Uitgangspunt is nog steeds: voor iedereen een stembureau op loopafstand.”

BRIEFSTEMBILJET Bewoners van 70 jaar en ouder kunnen nu al per post hun stem uitbrengen met een briefstembiljet. Wie hier gebruik van wil maken, moet de briefstem voor vrijdag 12 maart 17.00 uur versturen, zodat de brief zeker op tijd binnen is. Daarnaast is het mogelijk om de briefstem af te leveren bij het gemeentelijk afgiftepunt in het raadhuis. Afleveren is daar volgens de woordvoerster mogelijk tot en met woensdag 17 maart 21.00 uur.

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid gaan op maandag 15 en dinsdag 16 maart al vier stembureaus open zodat zij rustig kunnen stemmen. De mogelijkheid is met name bestemd voor deze doelgroep maar ook anderen kunnen er gebruik van maken. De stembureaus voor vervroegd stemmen zijn in het gemeentehuis, de Paaskerk, Villa Randwijck en Westend.

Voor meer info: amstelveen.nl/verkiezingen 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie